Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 451553

Pregled metoda određivanja antioksidativne aktivnosti rajčice


Matijašec, Mateja
Pregled metoda određivanja antioksidativne aktivnosti rajčice, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 451553 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pregled metoda određivanja antioksidativne aktivnosti rajčice
(Overview of the methods for determination of tomato antioxidant activity)

Autori
Matijašec, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2008

Stranica
33

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
antioksidativna aktivnost rajčice; ABTS; DPPH; FRAP; ORAC
(ABTS; DPPH; FRAP; ORAC; tomato antioxidant activity)

Sažetak
Antioksidansi u hrani imaju važnu ulogu u zaštiti zdravlja. Znanstveni dokazi pokazuju da antioksidansi smanjuju rizik od kroničnih oboljenja uključujući karcinom i bolesti srca. Antioksidansi koji se nalaze u rajčici su likopen, askorbinska kiselina i fenolni spojevi. Za određivanje antioksidativne aktivnosti rajčice koriste se različite metode. Metode se obično temelje na sprečavanju nakupljanja oksidiranih produkata budući da je nastajanje slobodnih radikala inhibirano dodatkom antioksidansa pri čemu dolazi do „gašenja“ slobodnih radikala. Svrha ovog rada je bila, temeljem znanstvene literature, obraditi tematiku određivanja antioksidativne aktivnosti rajčice te dati kratki pregled metoda određivanja. Metode koje se najčešće koriste za određivanje antioksidativne aktivnosti rajčice su ABTS, DPPH, FRAP i ORAC no postoji i velik broj novih metoda koje daju točnije rezultate.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matijašec, Mateja
Pregled metoda određivanja antioksidativne aktivnosti rajčice, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Matijašec, M. (2008) 'Pregled metoda određivanja antioksidativne aktivnosti rajčice', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Matija\v{s}ec, Mateja}, year = {2008}, pages = {33}, keywords = {antioksidativna aktivnost raj\v{c}ice, ABTS, DPPH, FRAP, ORAC}, title = {Pregled metoda odre\djivanja antioksidativne aktivnosti raj\v{c}ice}, keyword = {antioksidativna aktivnost raj\v{c}ice, ABTS, DPPH, FRAP, ORAC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Matija\v{s}ec, Mateja}, year = {2008}, pages = {33}, keywords = {ABTS, DPPH, FRAP, ORAC, tomato antioxidant activity}, title = {Overview of the methods for determination of tomato antioxidant activity}, keyword = {ABTS, DPPH, FRAP, ORAC, tomato antioxidant activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font