Pregled bibliografske jedinice broj: 451553
Pregled metoda određivanja antioksidativne aktivnosti rajčice
Pregled metoda određivanja antioksidativne aktivnosti rajčice, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 451553 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pregled metoda određivanja antioksidativne aktivnosti rajčice
(Overview of the methods for determination of tomato antioxidant activity)
Autori
Matijašec, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2008
Stranica
33
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
antioksidativna aktivnost rajčice; ABTS; DPPH; FRAP; ORAC
(ABTS; DPPH; FRAP; ORAC; tomato antioxidant activity)
Sažetak
Antioksidansi u hrani imaju važnu ulogu u zaštiti zdravlja. Znanstveni dokazi pokazuju da antioksidansi smanjuju rizik od kroničnih oboljenja uključujući karcinom i bolesti srca. Antioksidansi koji se nalaze u rajčici su likopen, askorbinska kiselina i fenolni spojevi. Za određivanje antioksidativne aktivnosti rajčice koriste se različite metode. Metode se obično temelje na sprečavanju nakupljanja oksidiranih produkata budući da je nastajanje slobodnih radikala inhibirano dodatkom antioksidansa pri čemu dolazi do „gašenja“ slobodnih radikala. Svrha ovog rada je bila, temeljem znanstvene literature, obraditi tematiku određivanja antioksidativne aktivnosti rajčice te dati kratki pregled metoda određivanja. Metode koje se najčešće koriste za određivanje antioksidativne aktivnosti rajčice su ABTS, DPPH, FRAP i ORAC no postoji i velik broj novih metoda koje daju točnije rezultate.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)