Pregled bibliografske jedinice broj: 451548
Biološka stabilizacija vina
Biološka stabilizacija vina, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 451548 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološka stabilizacija vina
(Biological wine stabilization)
Autori
Vicković, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.06
Godina
2009
Stranica
36
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Ključne riječi
vino; stabilnost vina; biološka stabilnost vina
(wine; wine stability; biological stabilization of wine)
Sažetak
Vino je proizvod dobiven alkohonim vrenjem mošta od svježeg grožđa plemenite vinove loze Vitis vinifera. Ispravno proizvedeno i stručno odnjegovano, a uz odgovarajući sastav i dobra organoleptička svojstva, vino pokazuje dobur stavilnost. Stabilno vino je vino koje je zaštićeno od naknadnog vrenja i koje se u pormjenjivim uvjetima ne zamuti. Zamućenja u vinu mogu biti posljedica taloženja sastojaka vina (proteini i soli vinske kiseline)zbog promjenjivih uvjeta čuvanja vina ili posljedica rada mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje i mane vina. Biološka stavilizacija vina je zaštita od nepoželjnog djelovanja mikroorganizama odnosno zaštita od naknadnog vrenja. Metode biološke stabilizacije kreću se od primjene selektiranih kvasaca preko upotrebe sumpornog dioksida i drugih enoloških sredstava do EK-filtracije ili pasterizacije. Nakon provedenog postupka stabilizacije, vrši se provjera mutnoće vina. Pozitivni rezultati ukazuju na potrebu provedbe postpaka bistrenja i filtracije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Zechner-Krpan
(mentor)