Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 451548

Biološka stabilizacija vina


Vicković, Sanja
Biološka stabilizacija vina, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 451548 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološka stabilizacija vina
(Biological wine stabilization)

Autori
Vicković, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.06

Godina
2009

Stranica
36

Mentor
Zechner-Krpan, Vesna

Ključne riječi
vino; stabilnost vina; biološka stabilnost vina
(wine; wine stability; biological stabilization of wine)

Sažetak
Vino je proizvod dobiven alkohonim vrenjem mošta od svježeg grožđa plemenite vinove loze Vitis vinifera. Ispravno proizvedeno i stručno odnjegovano, a uz odgovarajući sastav i dobra organoleptička svojstva, vino pokazuje dobur stavilnost. Stabilno vino je vino koje je zaštićeno od naknadnog vrenja i koje se u pormjenjivim uvjetima ne zamuti. Zamućenja u vinu mogu biti posljedica taloženja sastojaka vina (proteini i soli vinske kiseline)zbog promjenjivih uvjeta čuvanja vina ili posljedica rada mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje i mane vina. Biološka stavilizacija vina je zaštita od nepoželjnog djelovanja mikroorganizama odnosno zaštita od naknadnog vrenja. Metode biološke stabilizacije kreću se od primjene selektiranih kvasaca preko upotrebe sumpornog dioksida i drugih enoloških sredstava do EK-filtracije ili pasterizacije. Nakon provedenog postupka stabilizacije, vrši se provjera mutnoće vina. Pozitivni rezultati ukazuju na potrebu provedbe postpaka bistrenja i filtracije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Zechner-Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vicković, Sanja
Biološka stabilizacija vina, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vicković, S. (2009) 'Biološka stabilizacija vina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vickovi\'{c}, Sanja}, year = {2009}, pages = {36}, keywords = {vino, stabilnost vina, biolo\v{s}ka stabilnost vina}, title = {Biolo\v{s}ka stabilizacija vina}, keyword = {vino, stabilnost vina, biolo\v{s}ka stabilnost vina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vickovi\'{c}, Sanja}, year = {2009}, pages = {36}, keywords = {wine, wine stability, biological stabilization of wine}, title = {Biological wine stabilization}, keyword = {wine, wine stability, biological stabilization of wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font