Pregled bibliografske jedinice broj: 451546
Pregled metoda određivanja likopena
Pregled metoda određivanja likopena, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 451546 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pregled metoda određivanja likopena
(Overview of the methods for determination of lycopene)
Autori
Malarić, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2008
Stranica
35
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
antioksidativno djelovanje; HPLC; likopen; rajčica; spektrofotometrijske metode
(antioxidant activity; HPLC; lycopene; spectrophotometric methods; tomato)
Sažetak
Likopen je crveni pigment iz skupine karotenoida, najviše prisutan u rajčici, a danas mu se posvećuje velika pozornost zbog njegove važne uloge u sprečavanju razvoja tumora prostate, probavnog sustava, dojke, pluća te u zaštiti od bolesti srca i krvnih žila. Veliko zanimanje znanstvenika likopen izaziva zbog svojih bioloških i fizikalno-kemijskih svojstava, naročito antioksidativnog djelovanja povezanog, između ostalog, sa smanjenjem oštećenja bjelančevina, lipida i ostalih staničnih sastojaka. Upravo zbog njegovog povoljnog utjecaja na ljudsko zdravlje, istraživanja mnogobrojnih znanstvenika usmjerena su ka otkrivanju i što bržem određivanju likopena u raznom voću i povrću. Svrha ovog rada bila je, temeljem znanstvene literature, obraditi tematiku određivanja likopena te dati kratki pregled metoda određivanja, od konvencionalnih sve do najnovijih koje ih postupno zamjenjuju. Od standardnih metoda određivanja likopena, najviše su u upotrebi spektrofotometrijske i HPLC metode, a od modernih, brzih i nedestruktivnih metoda najviše se za određivanje likopena koriste metode fotoakustične spektroskopije te „optothermal window“.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)