Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 451522

Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost cvjetnog i kestenovog meda


Dobrić, Vanda
Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost cvjetnog i kestenovog meda, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 451522 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost cvjetnog i kestenovog meda
(Total phenolics and antioxidant activity of floral and chesnut honey)

Autori
Dobrić, Vanda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2009

Stranica
68

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
med; fenoli; FRAP; DPPH
(honey; phenolics; FRAP; DPPH)

Sažetak
U ovom radu analizirano je 12 uzoraka cvjetnog i 14 uzoraka kestenovog meda hrvatskog podrijetla. Odrenen je sadržaj ukupnih fenola pomoću Folin-Ciocalteu metode, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Sadržaj ukupnih fenola za cvjetni med se kretao u rasponu od 96, 24 mg GAE/kg meda do 397, 31 mg GAE/kg meda, te od 122, 04 mg GAE/kg meda do 996, 24 mg GAE/kg meda za kestenov. Odrenena je ˝radical scavenging˝ aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 9, 55 do 50, 38 za cvjetni i 10, 11 do 16, 38 za kestenov med, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost od 74, 33 do 452, 19 μM Fe (ІІ) 10% otopine meda za cvjetni med te 217, 90 do 568, 62 μM Fe (ІІ) 10% otopine meda za kestenov med. Utvrnena je linearna korelacija izmenu udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odrenene DPPH metodom za cvjetne i kestenove medove (r =0, 9563), odnosno r=0, 9471) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odrenene FRAP metodom (r =0, 9645, odnosno r=0, 9662), kao i izmenu DPPH i FRAP vrijednosti (r =0, 9847, odnosno r=0, 8985).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirjana Hruškar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dobrić, Vanda
Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost cvjetnog i kestenovog meda, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dobrić, V. (2009) 'Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost cvjetnog i kestenovog meda', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dobri\'{c}, Vanda}, year = {2009}, pages = {68}, keywords = {med, fenoli, FRAP, DPPH}, title = {Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost cvjetnog i kestenovog meda}, keyword = {med, fenoli, FRAP, DPPH}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dobri\'{c}, Vanda}, year = {2009}, pages = {68}, keywords = {honey, phenolics, FRAP, DPPH}, title = {Total phenolics and antioxidant activity of floral and chesnut honey}, keyword = {honey, phenolics, FRAP, DPPH}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font