Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 451516

Procjena probiotičkih jogurta pomoću elektronskog jezika


Bukvić, Valerija
Procjena probiotičkih jogurta pomoću elektronskog jezika, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki Fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 451516 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena probiotičkih jogurta pomoću elektronskog jezika
(Determination of basic taste profiles by potentiometric sensor array)

Autori
Bukvić, Valerija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki Fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2009

Stranica
35

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
elektronski jezik; probiotički jogurt; analiza glavnih komponenata; parcijalna regresija najmanjih kvadrata
(Electronic tongue; probiotic yoghurt; principal component analysis; partial least squares regression)

Sažetak
Elektronski jezik α-Astree, koji sadrži sedam elektrokemijskih senzora s parcijalnom selektivnošću za različite sastojke u otopini, bio je primjenjen za ispitivanje mogućnosti prepoznavanja razlika u okusu uzoraka probiotičkih jogurta skladištenih kroz period od dvadeset dana pri dvije temperature, +4 °C i +25 °C. Različiti odzivi senzora, zabilježeni elektronskim jezikom, uz obradu statističkim metodama analize glavnih komponenata i parcijalne regresije najmanjih kvadrata te obradu signala pomoću računalnog programa Microsoft Excel 2003, pokazali su da elektronski jezik može uočiti razlike između uzoraka s manjom ili većom osjetljivošću i specifičnošću. Sukladno tome, pokazanio je da korišteni uređaj uspješno razdvaja uzorke skladištene pri +4 °C od uzoraka čuvanih pri +25 °C, a pokazao je i osjetljivost na vrijeme skladištenja, osobito za jogurte skladištene pri +25 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirjana Hruškar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bukvić, Valerija
Procjena probiotičkih jogurta pomoću elektronskog jezika, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki Fakultet, Zagreb
Bukvić, V. (2009) 'Procjena probiotičkih jogurta pomoću elektronskog jezika', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki Fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bukvi\'{c}, Valerija}, year = {2009}, pages = {35}, keywords = {elektronski jezik, probioti\v{c}ki jogurt, analiza glavnih komponenata, parcijalna regresija najmanjih kvadrata}, title = {Procjena probioti\v{c}kih jogurta pomo\'{c}u elektronskog jezika}, keyword = {elektronski jezik, probioti\v{c}ki jogurt, analiza glavnih komponenata, parcijalna regresija najmanjih kvadrata}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bukvi\'{c}, Valerija}, year = {2009}, pages = {35}, keywords = {Electronic tongue, probiotic yoghurt, principal component analysis, partial least squares regression}, title = {Determination of basic taste profiles by potentiometric sensor array}, keyword = {Electronic tongue, probiotic yoghurt, principal component analysis, partial least squares regression}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font