Pregled bibliografske jedinice broj: 451513
Kemijska analiza osnovnih parametara kakvoće vina Muškat žuti
Kemijska analiza osnovnih parametara kakvoće vina Muškat žuti, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 451513 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijska analiza osnovnih parametara kakvoće vina Muškat žuti
(Chemical analysis of basic quality parameters of wine Muškat žuti)
Autori
Cmrečnjak, Melita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.06
Godina
2009
Stranica
31
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Ključne riječi
vino; kemijska analiza; kvaliteta vina
(wine; chemical analysis; quality of wine)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti količinu najvažnijih kojmponenti vina o kojima ovisi njegova kakvoća. Kemijska analiza rađena je na vinu sorte Muškat žuti. Osnovni parametri koji se kemijskom analizom određeni su: alkoholi, ukupne kiseline, hlapive kiseline, šećer, slobodni, vezani i ukupni sumporni dioksid. Provedene su također mikrobiološka analiza i organoleptičko (degustacijsko) ispitivanje vina. Kategoriju kvalitet vina s oznakom kontroliranoga zemljopisnog podrijetla određuje kemijski sastav i organoleptička (degustacijsko-senzorna) svojstva vina. Udio pojedinih komponenti vina ovisi o: sorti grožđa, klimatskim uvjetima, uvjetima fermentacije, vrsti kvasca itd. Pravilnilk o vinu propisuje dopuštene količine pojedinih sastojaka kako bi to vino pogodno za tržište i široku potrošnju. Muškat žuti je zadovoljio sve Pravilnikom propisane zathjeve o količini pojedinih analiziranih sastojaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Zechner-Krpan
(mentor)