Pregled bibliografske jedinice broj: 451481
Mineralne tvari u medu
Mineralne tvari u medu, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 451481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mineralne tvari u medu
(Mineral substances in honey)
Autori
Topolovac, Sanda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.07
Godina
2009
Stranica
32
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
mad; makro elementi; mikro elementi; elementi u tragovima; udjel mineralnih tvari
(honey; macroelements; microelements; trace elements; mineral content)
Sažetak
Med jest sladak, gust, viskozni, tekući ili kristalizirani proizvod što ga medonosne pčele proizvode od nektara cvjetova medonosnih biljaka ili od medne rose, koje pčele skupljaju, dodaju im vlastite specifične tvari i odlažu u stanice saća da sazrije. (Pravilnik NN, 20/00) Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Stoga njegov sastav je vrlo bitan za ljudski organizam i njegovu funkciju. Minerali čine veći dio sastava meda i imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. U medovima je otkriveno mnogo minerala od kojih su najbitniji Na, Mg, Mn, Zn, K, Ca, Cu, Fe, Al i Ni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)