Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 451473

Senzorska analiza voćnog soka od jagode


Linardić, Ivana
Senzorska analiza voćnog soka od jagode, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 451473 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska analiza voćnog soka od jagode
(Sensory analysis of strawberry juice)

Autori
Linardić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2009

Stranica
31

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
senzorska analiza; deskriptivna analiza; QDA metoda
(sensory analysis; descriptive analysis; QDA method)

Sažetak
Senzorska analiza je znanstvena disciplina kojom se pomocu osjetila analiziraju i mjere karakteristike hrane. Jedna od metoda senzorskih analiza je deskriptivna analiza. To jepostupak opisivanja svojstava proizvoda gdje se u obzir uzima svaki zapaženi osjet- vizualni, slušni, olfaktorni i kinesteticki. Kvantitativna deskriptivna metoda najrazvijenija je metoda deskriptivne analize. Kod ove metode poboljšani su svi nedostaci prethodnih metoda, te se više pažnje poklanja terminologiji i statistickoj obradi podataka. Najveca prednost kvantitativne deskriptivne analize je graficko prikazivanje rezultata. Rezultati se prikazuju pomocu grafova tzv. paukovih mreža koje su vrlo razumljive i jednostavne a mogu služiti i kao standard za daljnja istraživanja istih ili slicnih proizvoda. Metoda primjene na senzorsku procjenu vocnog soka od jagode pokazala je da su dobivene razlicitosti rezultat razlicitih tehnoloških procesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Linardić, Ivana
Senzorska analiza voćnog soka od jagode, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Linardić, I. (2009) 'Senzorska analiza voćnog soka od jagode', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Linardi\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {31}, keywords = {senzorska analiza, deskriptivna analiza, QDA metoda}, title = {Senzorska analiza vo\'{c}nog soka od jagode}, keyword = {senzorska analiza, deskriptivna analiza, QDA metoda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Linardi\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {31}, keywords = {sensory analysis, descriptive analysis, QDA method}, title = {Sensory analysis of strawberry juice}, keyword = {sensory analysis, descriptive analysis, QDA method}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font