Pregled bibliografske jedinice broj: 451473
Senzorska analiza voćnog soka od jagode
Senzorska analiza voćnog soka od jagode, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 451473 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska analiza voćnog soka od jagode
(Sensory analysis of strawberry juice)
Autori
Linardić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2009
Stranica
31
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
senzorska analiza; deskriptivna analiza; QDA metoda
(sensory analysis; descriptive analysis; QDA method)
Sažetak
Senzorska analiza je znanstvena disciplina kojom se pomocu osjetila analiziraju i mjere karakteristike hrane. Jedna od metoda senzorskih analiza je deskriptivna analiza. To jepostupak opisivanja svojstava proizvoda gdje se u obzir uzima svaki zapaženi osjet- vizualni, slušni, olfaktorni i kinesteticki. Kvantitativna deskriptivna metoda najrazvijenija je metoda deskriptivne analize. Kod ove metode poboljšani su svi nedostaci prethodnih metoda, te se više pažnje poklanja terminologiji i statistickoj obradi podataka. Najveca prednost kvantitativne deskriptivne analize je graficko prikazivanje rezultata. Rezultati se prikazuju pomocu grafova tzv. paukovih mreža koje su vrlo razumljive i jednostavne a mogu služiti i kao standard za daljnja istraživanja istih ili slicnih proizvoda. Metoda primjene na senzorsku procjenu vocnog soka od jagode pokazala je da su dobivene razlicitosti rezultat razlicitih tehnoloških procesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)