Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 451461

Senzorska analiza kikirikija


Vuger, Karmen
Senzorska analiza kikirikija, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 451461 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska analiza kikirikija
(Sensory evaluation of the peanut)

Autori
Vuger, Karmen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2009

Stranica
45

Mentor
Vahčić, Nada

Neposredni voditelj
Gajari, Davorka

Ključne riječi
prženi kikiriki; senzorska procjena; metoda bodovanja; QDA metoda; hedonistička skala
(roasted peanut; sensory evaluation; scoring method; QDA method; hedonic scale)

Sažetak
U radu je provedena senzorska analiza različitih uzoraka prženog slanog kikirikija u cilju utvrđivanja razlika u kvaliteti. Korištene metode su metoda bodovanja, kvantitativna deskriptivna analiza (Q.D.A.) te testiranje potrošača, odnosno hedonistička skala i test preferencije. Uzorci kikirikija korišteni kod Q.D.A. metode su bili od četiri različita proizvođača, dok su se kod hedonističke skale i testa preferencije analizirala tri uzorka. Senzorske karakteristike koje su se ispitivale kvantitativnom deskriptivnom analizom su smeđa boja, izgled, miris, aroma, užeglost, slatkoća, slanost, gorčina, hrskavost, naknadni okus i tvrdoća. Utvrđeno je da između nekih uzoraka ima značajne razlike, a između nekih nema razlika. Svojstva kvalitete kikirikija koja su najvažnija ispitanicima kod odabira su okus, slanost, izgled i veličina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Davorka Gajari (mentor)

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vuger, Karmen
Senzorska analiza kikirikija, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vuger, K. (2009) 'Senzorska analiza kikirikija', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vuger, Karmen}, year = {2009}, pages = {45}, keywords = {pr\v{z}eni kikiriki, senzorska procjena, metoda bodovanja, QDA metoda, hedonisti\v{c}ka skala}, title = {Senzorska analiza kikirikija}, keyword = {pr\v{z}eni kikiriki, senzorska procjena, metoda bodovanja, QDA metoda, hedonisti\v{c}ka skala}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vuger, Karmen}, year = {2009}, pages = {45}, keywords = {roasted peanut, sensory evaluation, scoring method, QDA method, hedonic scale}, title = {Sensory evaluation of the peanut}, keyword = {roasted peanut, sensory evaluation, scoring method, QDA method, hedonic scale}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font