Pregled bibliografske jedinice broj: 451461
Senzorska analiza kikirikija
Senzorska analiza kikirikija, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 451461 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska analiza kikirikija
(Sensory evaluation of the peanut)
Autori
Vuger, Karmen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2009
Stranica
45
Mentor
Vahčić, Nada
Neposredni voditelj
Gajari, Davorka
Ključne riječi
prženi kikiriki; senzorska procjena; metoda bodovanja; QDA metoda; hedonistička skala
(roasted peanut; sensory evaluation; scoring method; QDA method; hedonic scale)
Sažetak
U radu je provedena senzorska analiza različitih uzoraka prženog slanog kikirikija u cilju utvrđivanja razlika u kvaliteti. Korištene metode su metoda bodovanja, kvantitativna deskriptivna analiza (Q.D.A.) te testiranje potrošača, odnosno hedonistička skala i test preferencije. Uzorci kikirikija korišteni kod Q.D.A. metode su bili od četiri različita proizvođača, dok su se kod hedonističke skale i testa preferencije analizirala tri uzorka. Senzorske karakteristike koje su se ispitivale kvantitativnom deskriptivnom analizom su smeđa boja, izgled, miris, aroma, užeglost, slatkoća, slanost, gorčina, hrskavost, naknadni okus i tvrdoća. Utvrđeno je da između nekih uzoraka ima značajne razlike, a između nekih nema razlika. Svojstva kvalitete kikirikija koja su najvažnija ispitanicima kod odabira su okus, slanost, izgled i veličina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb