Pregled bibliografske jedinice broj: 451454
Senzorska analiza čaja
Senzorska analiza čaja, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 451454 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska analiza čaja
(Sensory analysis of tea)
Autori
Horvat, Morena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2009
Stranica
27
Mentor
Vahčić, Nada
Neposredni voditelj
Gajari, Davorka
Ključne riječi
čaj; senzorska analiza; test u trokutu; metoda bodovanja; hedonistička skala
(tea; sensory analysis; triangle test; scoring method; hedonic scale)
Sažetak
Cilj ovog rada je odrediti senzorsku kakvoću čaja. Čaj se proizvodi iz biljke koja se naziva čajevac i jedan je od najpopularnijih napitaka na svijetu. Čaj je zdrava namirnica koja služi za razgovor i druženje, ali i za psihološko opuštanje i stimuliranje ljudske aktivnosti. Iako danas postoje mnogobrojne vrste čajeva, prema načinu proizvodnje razlikujemo crni, zeleni i oolong čaj. Za odrenivanje kakvoće čaja korištene su metode: test trokuta, test razlike od kontrolnog, metoda bodovanja i hedonistička skala. Rezultati su pokazali da uzorak čaja od šipka ipak ulazi u kategoriju dobar, ali da je standard poželjniji od uzorka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb