Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 451454

Senzorska analiza čaja


Horvat, Morena
Senzorska analiza čaja, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 451454 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska analiza čaja
(Sensory analysis of tea)

Autori
Horvat, Morena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2009

Stranica
27

Mentor
Vahčić, Nada

Neposredni voditelj
Gajari, Davorka

Ključne riječi
čaj; senzorska analiza; test u trokutu; metoda bodovanja; hedonistička skala
(tea; sensory analysis; triangle test; scoring method; hedonic scale)

Sažetak
Cilj ovog rada je odrediti senzorsku kakvoću čaja. Čaj se proizvodi iz biljke koja se naziva čajevac i jedan je od najpopularnijih napitaka na svijetu. Čaj je zdrava namirnica koja služi za razgovor i druženje, ali i za psihološko opuštanje i stimuliranje ljudske aktivnosti. Iako danas postoje mnogobrojne vrste čajeva, prema načinu proizvodnje razlikujemo crni, zeleni i oolong čaj. Za odrenivanje kakvoće čaja korištene su metode: test trokuta, test razlike od kontrolnog, metoda bodovanja i hedonistička skala. Rezultati su pokazali da uzorak čaja od šipka ipak ulazi u kategoriju dobar, ali da je standard poželjniji od uzorka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Davorka Gajari (mentor)

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Horvat, Morena
Senzorska analiza čaja, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Horvat, M. (2009) 'Senzorska analiza čaja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvat, Morena}, year = {2009}, pages = {27}, keywords = {\v{c}aj, senzorska analiza, test u trokutu, metoda bodovanja, hedonisti\v{c}ka skala}, title = {Senzorska analiza \v{c}aja}, keyword = {\v{c}aj, senzorska analiza, test u trokutu, metoda bodovanja, hedonisti\v{c}ka skala}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvat, Morena}, year = {2009}, pages = {27}, keywords = {tea, sensory analysis, triangle test, scoring method, hedonic scale}, title = {Sensory analysis of tea}, keyword = {tea, sensory analysis, triangle test, scoring method, hedonic scale}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font