Pregled bibliografske jedinice broj: 451451
Kontrola kvalitete pasteriziranog mlijeka
Kontrola kvalitete pasteriziranog mlijeka, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 451451 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontrola kvalitete pasteriziranog mlijeka
(Quality control of pasteurized milk)
Autori
Tolić, Mandica Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.07
Godina
2009
Stranica
44
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
infracrvena spektroskopija ; mlijeko ; bjelančevine ; mast ; laktoza
(infrared spectroscopy ; milk ; proteins ; fat ; lactose)
Sažetak
Mlijeko označava prirodni sekret mliječne žlijezde životinja iz uzgoja, dobiven jednom ili više mužnji, kojemu nije ništa dodano niti oduzeto. Osnovni sastojci mlijeka su voda, mliječna mast, proteini, laktoza i mineralne tvari. Mlijeko i mliječni proizvodi su izuzetno važne namirnice u prehrani ljudi zbog prehrambenih i terapeutskih svojstava te ih zbog toga treba unositi u preporučenim količinama. Kontrolu kvalitete potrebno je provoditi u svim fazama prerade mlijeka kako bi potrošaču osigurali mlijeko vrhunske kvalitete. Infracrvena spektroskopija je najraširenija metoda za kvalitativnu i kvantitativnu analizu, ali se može koristiti i za utvrđivanje ukupnog broja bakterija u sirovom mlijeku. Cilj ovog rada je bio analiza kvalitete «Dukat» pasteriziranog mlijeka na uređaju MilkoScan FT 120. Utvrđeno je da pasterizirano mlijeko zadovoljava sve zahtjeve važećih Pravilnika u Republici Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb