Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 451451

Kontrola kvalitete pasteriziranog mlijeka


Tolić, Mandica Tamara
Kontrola kvalitete pasteriziranog mlijeka, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 451451 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kontrola kvalitete pasteriziranog mlijeka
(Quality control of pasteurized milk)

Autori
Tolić, Mandica Tamara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.07

Godina
2009

Stranica
44

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
infracrvena spektroskopija ; mlijeko ; bjelančevine ; mast ; laktoza
(infrared spectroscopy ; milk ; proteins ; fat ; lactose)

Sažetak
Mlijeko označava prirodni sekret mliječne žlijezde životinja iz uzgoja, dobiven jednom ili više mužnji, kojemu nije ništa dodano niti oduzeto. Osnovni sastojci mlijeka su voda, mliječna mast, proteini, laktoza i mineralne tvari. Mlijeko i mliječni proizvodi su izuzetno važne namirnice u prehrani ljudi zbog prehrambenih i terapeutskih svojstava te ih zbog toga treba unositi u preporučenim količinama. Kontrolu kvalitete potrebno je provoditi u svim fazama prerade mlijeka kako bi potrošaču osigurali mlijeko vrhunske kvalitete. Infracrvena spektroskopija je najraširenija metoda za kvalitativnu i kvantitativnu analizu, ali se može koristiti i za utvrđivanje ukupnog broja bakterija u sirovom mlijeku. Cilj ovog rada je bio analiza kvalitete «Dukat» pasteriziranog mlijeka na uređaju MilkoScan FT 120. Utvrđeno je da pasterizirano mlijeko zadovoljava sve zahtjeve važećih Pravilnika u Republici Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mandica-Tamara Tolić (autor)

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tolić, Mandica Tamara
Kontrola kvalitete pasteriziranog mlijeka, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tolić, M. (2009) 'Kontrola kvalitete pasteriziranog mlijeka', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Toli\'{c}, Mandica Tamara}, year = {2009}, pages = {44}, keywords = {infracrvena spektroskopija, mlijeko, bjelan\v{c}evine, mast, laktoza}, title = {Kontrola kvalitete pasteriziranog mlijeka}, keyword = {infracrvena spektroskopija, mlijeko, bjelan\v{c}evine, mast, laktoza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Toli\'{c}, Mandica Tamara}, year = {2009}, pages = {44}, keywords = {infrared spectroscopy, milk, proteins, fat, lactose}, title = {Quality control of pasteurized milk}, keyword = {infrared spectroscopy, milk, proteins, fat, lactose}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font