Pregled bibliografske jedinice broj: 451356
KVALITETA SVJEŽEG I KISELOG KUPUSA S OGULINSKOG PODRUČJA
KVALITETA SVJEŽEG I KISELOG KUPUSA S OGULINSKOG PODRUČJA, 2009., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 451356 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KVALITETA SVJEŽEG I KISELOG KUPUSA S OGULINSKOG PODRUČJA
(Quality fresh and fermentation cabbage from Ogulin area)
Autori
Oreč, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.10
Godina
2009
Stranica
37
Mentor
Dobričević, Nadica
Ključne riječi
sorte kupusa; Ogulinski; Krautman; Strukton; kakvoća kupusa
(cabbage cultivars; Ogulinski; Krautman; Strukton; quality of cabbage)
Sažetak
Ogulinsko područje poznato je po uzgoju svježeg kupusa i preradi kupusa biološkom fermentacijom. Zbog povoljnih klimatskih i ekoloških uvjeta te relativno malih ulaganja u proizvodnju, uzgojem i preradom kupusa bave se mnoga obiteljska gospodarstva. Uzgaja se veliki broj sorata, a za ovo istraživanje korištene su slijedeće: Ogulinski, Krautman i Strukton, gdje je analizirano slijedeće: suha tvar(%), topljiva suha tvar(%), ukupne kiseline, pH-vrijednost, C-vitamin(mg/100 g), NaCl(%), te sadržaj minerala: kalcij, željezo, kalij, magnezij, natrij, fosfor, dušik i proteini u svježem i fermentiranom kupusu.Rezultati istraživanja pokazali su zadovoljavajuću kakvoću svježeg i fermentiranog kupusa, gdje su bolji rezultati u pojedinim parametrima odlika sorte Ogulinski.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2754 - Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća (Dobričević, Nadica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nadica Dobričević
(mentor)