Pregled bibliografske jedinice broj: 45133
Kontaminanti i aditivi u mesnim polutrajnim i trajnim proizvodima
Kontaminanti i aditivi u mesnim polutrajnim i trajnim proizvodima, 2000., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 45133 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontaminanti i aditivi u mesnim polutrajnim i trajnim proizvodima
(Contaminants and additives in meat products)
Autori
Suša, Snježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.06
Godina
2000
Stranica
79
Mentor
Kniewald, Jasna
Ključne riječi
metali; pesticidi; nitriti; polifosfati; mesni proizvodi
(metals; pesticides; nitites; polyphosphates; meat products)
Sažetak
Koncentracije metala, organokloriranih pesticida i aditiva u polutrajnim i trajnim mesnim prerađevinama poduzeća PPK Karlovačke mesne industrije d.d. određene su u uzorcima dimljenog vrata BK, hamburgera, pancete, suhe vratine u mrežici, mesnog doručka, paštete s povrćem, čajne paštete, paštete sa suhim mesom i juneće paštete. Koncentracije metala (olova, kadmija, žive i arsena) određene su metodom atomske apsorpcijske spektrometrije, koncentracije organokloriranih pesticida (++ HCH, lindan, endosulfan i heptaklor) plinskom kromatografijom, a aditivi (nitriti i dodani polifosfati) spektrofotometrijskom metodom. U svim ispitanim uzorcima ispitana je prisutnost metala, organokloriranih pesticida, nitrita i dodanih polifosfata, ali sve određene koncentracije su bile ispod dozvoljivih MDK vrijednosti. Od ispitanih uzoraka najniže srednje koncentracije olova su pronađene u čajnoj pašteti 0,011 mg/kg, a najviše 0,108 mg/kg u pašteti sa suhim mesom; za kadmij najniže srednje koncentracije pronađene su u čajnoj pašteti 0,014 mg/kg, a najveće 0,029 mg/kg u hamburgeru; za živu najniže srednje koncentracije pronađene su u panceti, mesnom doručku, pašteti s povrćem, čajnoj pašteti, pašteti sa suhim mesom i junećoj pašteti 0,010 mg/kg, a najviše u dimljenom vratu BK, hamburgeru i suhoj vratini u mrežici; za arsen najniže srednje koncentracije 0,059 mg/kg pronađene su u mesnom doručku, a najviše 0,096 mg/kg u suhoj vratini u mrežici. Od ispitanih uzoraka najniže srednje koncentracije ++ HCH su pronađene u mesnom doručku 0,002 mg/kg, a najviše 0,027 mg/kg u panceti; za lindan najniže srednje koncentracije pronađene su u mesnom doručku, pašteti s povrćem, čajnoj pašteti, pašteti sa suhim mesom 0,001 mg/kg, a najviše 0,012 mg/kg u dimljenom vratu BK i suhoj vratini u mrežici; za endosulfan najniže srednje koncentracije pronađene su u mesnom doručku, pašteti sa suhim mesom i junećoj pašteti 0,004 mg/kg, a najviše 0,031 mg/kg u dimljenom vratu BK; za heptaklor najniže srednje koncentracije 0,001 mg/kg pronađene su u pašteti s povrćem, čajnoj pašteti i pašteti sa suhim mesom, a najviše 0,010 mg/kg u suhoj vratini u mrežici. Od ispitanih uzoraka najniže srednje koncentracije nitrita su pronađene u panceti 10,440 mg/kg, a najviše 11,820 mg/kg u pašteti sa suhim mesom. Od ispitanih uzoraka najniže srednje koncentracije dodanih polifosfata su pronađene u pašteti sa suhim mesom 0,138%, a najviše 0,176% u dimljenom vratu BK. U svim uzorcima određene razine metala, pesticida, nitrita i polifosfata bile su ispod MDK vrijednosti što pokazuje da gotovi polutrajni i trajni mesni proizvodi tvrtke PPK Karlovačke mesne industrije d.d. su na zavidnoj razini zdravstvene ispravnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058104
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Kniewald
(mentor)