Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 451271

Utjecaj škrobova na reološka svojstva kaše kupine


Ergović, Maja; Obradović, Valentina; Škrabal, Svjetlana; Jakobović, Snježana
Utjecaj škrobova na reološka svojstva kaše kupine // XX naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije
Neum, Bosna i Hercegovina, 2009. str. 210-211 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 451271 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj škrobova na reološka svojstva kaše kupine
(Influence of starches on the rheological properties of blackbarry puree)

Autori
Ergović, Maja ; Obradović, Valentina ; Škrabal, Svjetlana ; Jakobović, Snježana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XX naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije / - , 2009, 210-211

Skup
XX naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije

Mjesto i datum
Neum, Bosna i Hercegovina, 30.09.2009. - 03.10.2009

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kupina ; voćna kaša ; škrob ; reologija
(: blackberry ; fruit puree ; starch ; rheology)

Sažetak
Kaša kupine je poluproizvod koji je osnova za proizvodnju mnogih drugih proizvoda na bazi kupine, a poznavanje reoloških svojstava je važno za kreiranje proizvoda. Reološka svojstva iskazana kao reološki parametri ukazuju na konzistenciju i viskoznost, i bitni su parametri kvalitete nekog proizvoda ili poluproizvoda. Cilj ovoga istraživanja je utvrditi kako škrobovi (kukuruzni, voštani kukuruzni i škrob tapioke) utječu na reološka svojstva kaše kupine sa dodatkom šećera (glukoza i fruktoza). Mjerenje je izvršeno na 20°C i 40°C pri brzinama smicanja 0-60 s-1 na rotacijskom reometru VT550 362-0001 HAAKE sa koncentričnim cilindrima. Rezultati istraživanja pokazuju da je viskoznost najveća kod kaše kupine sa dodatkom šećera i kukuruznog škroba mjerena pri 20°C, a najmanja sa dodatkom voštanog škroba. Pri 40°C najveća je viskoznost kaše sa dodatkom voštanog kukuruznog škroba, a najmanja dodatkom škroba tapioke. Mjerenjem na 40°C kaša kupine pokazuje veće vrijednosti viskoznosti nego na 20°C. Indeks tečenja i koeficijent konzistencije se nalaze unutar graničnih vrijednosti za pseudoplastične sustave.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Požegi


Citiraj ovu publikaciju:

Ergović, Maja; Obradović, Valentina; Škrabal, Svjetlana; Jakobović, Snježana
Utjecaj škrobova na reološka svojstva kaše kupine // XX naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije
Neum, Bosna i Hercegovina, 2009. str. 210-211 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Ergović, M., Obradović, V., Škrabal, S. & Jakobović, S. (2009) Utjecaj škrobova na reološka svojstva kaše kupine. U: XX naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije.
@article{article, author = {Ergovi\'{c}, Maja and Obradovi\'{c}, Valentina and \v{S}krabal, Svjetlana and Jakobovi\'{c}, Snje\v{z}ana}, year = {2009}, pages = {210-211}, keywords = {kupina, vo\'{c}na ka\v{s}a, \v{s}krob, reologija}, title = {Utjecaj \v{s}krobova na reolo\v{s}ka svojstva ka\v{s}e kupine}, keyword = {kupina, vo\'{c}na ka\v{s}a, \v{s}krob, reologija}, publisherplace = {Neum, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Ergovi\'{c}, Maja and Obradovi\'{c}, Valentina and \v{S}krabal, Svjetlana and Jakobovi\'{c}, Snje\v{z}ana}, year = {2009}, pages = {210-211}, keywords = {: blackberry, fruit puree, starch, rheology}, title = {Influence of starches on the rheological properties of blackbarry puree}, keyword = {: blackberry, fruit puree, starch, rheology}, publisherplace = {Neum, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font