Pregled bibliografske jedinice broj: 451271
Utjecaj škrobova na reološka svojstva kaše kupine
Utjecaj škrobova na reološka svojstva kaše kupine // XX naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije
Neum, Bosna i Hercegovina, 2009. str. 210-211 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 451271 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj škrobova na reološka svojstva kaše kupine
(Influence of starches on the rheological properties of blackbarry puree)
Autori
Ergović, Maja ; Obradović, Valentina ; Škrabal, Svjetlana ; Jakobović, Snježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XX naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije
/ - , 2009, 210-211
Skup
XX naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije
Mjesto i datum
Neum, Bosna i Hercegovina, 30.09.2009. - 03.10.2009
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kupina ; voćna kaša ; škrob ; reologija
(: blackberry ; fruit puree ; starch ; rheology)
Sažetak
Kaša kupine je poluproizvod koji je osnova za proizvodnju mnogih drugih proizvoda na bazi kupine, a poznavanje reoloških svojstava je važno za kreiranje proizvoda. Reološka svojstva iskazana kao reološki parametri ukazuju na konzistenciju i viskoznost, i bitni su parametri kvalitete nekog proizvoda ili poluproizvoda. Cilj ovoga istraživanja je utvrditi kako škrobovi (kukuruzni, voštani kukuruzni i škrob tapioke) utječu na reološka svojstva kaše kupine sa dodatkom šećera (glukoza i fruktoza). Mjerenje je izvršeno na 20°C i 40°C pri brzinama smicanja 0-60 s-1 na rotacijskom reometru VT550 362-0001 HAAKE sa koncentričnim cilindrima. Rezultati istraživanja pokazuju da je viskoznost najveća kod kaše kupine sa dodatkom šećera i kukuruznog škroba mjerena pri 20°C, a najmanja sa dodatkom voštanog škroba. Pri 40°C najveća je viskoznost kaše sa dodatkom voštanog kukuruznog škroba, a najmanja dodatkom škroba tapioke. Mjerenjem na 40°C kaša kupine pokazuje veće vrijednosti viskoznosti nego na 20°C. Indeks tečenja i koeficijent konzistencije se nalaze unutar graničnih vrijednosti za pseudoplastične sustave.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi
Profili:
Valentina Obradović
(autor)
Maja Ergović Ravančić
(autor)
Svjetlana Škrabal
(autor)
Snježana Jakobović
(autor)