Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 450811

UTJECAJ ULTRAZVUKA NA REOLOŠKA, TEKSTURALNA I FIZIKALNA SVOJSTVA PŠENIČNOG ŠKROBA


Zoran Werner
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA REOLOŠKA, TEKSTURALNA I FIZIKALNA SVOJSTVA PŠENIČNOG ŠKROBA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 450811 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA REOLOŠKA, TEKSTURALNA I FIZIKALNA SVOJSTVA PŠENIČNOG ŠKROBA
(THE INFLUENCE OF ULTRASOUND ON RHEOLOGICAL, TEXTURAL AND PHYSICAL PROPERTIES OF WHEAT STARCH)

Autori
Zoran Werner

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.03

Godina
2010

Stranica
57

Mentor
Anet Režek Jambrak

Ključne riječi
ultrazvuk; pšenični škrob; reologija; teksturalna svojstva; fizikalna svojstva
(ultrasound; wheat starch; rheology; textural properties; physical properties)

Sažetak
Svrha ovog rada bila je utvrditi djelovanje ultrazvuka različitih snaga i vremena tretiranja na reološka, teksturalna i različita fizikalna svojstva pšeničnog škroba. Na modelne suspenzije pšeničnog škroba primijenjen je tretman ultrazvučnom sondom (20 kHz) nominalne snage 600W. Korištene su dvije amplitude (75% i 100%) i različita vremena tretiranja (5, 10 i 15 min). Osim ultrazvučne sonde korišten je i tretman s ultrazvučnom kupelji (22 kHz) nominalne snage 150W i vremenima tretiranja od 10 i 15 minuta. Ispitivanjem reoloških svojstava (indeks tečenja, koeficijent konzistencije) utvrđeno je kako sve suspenzije pokazuju ne-Newtonovski karakter. Tretman ultrazvukom uzrokovao je promjene na elastičnosti, kohezivnosti, adhezivnosti i gumenosti škrobnih gelova, pri čemu je povećanje vremena ultrazvučnog tretiranja modelnih suspenzija pšeničnog škroba dovelo do smanjenja čvrstoće nastalih gelova. Viskoznost modelnih suspenzija pšeničnog škroba porasla je s vremenom tretiranja, a maksimalna viskoznost postignuta je primjenom tretmana ultrazvučne sonde korištenjem 100%-tne amplitude. Mikrografija modelnih suspenzija je pokazala narušavanje strukture i smanjenje veličine promatranih škrobnih granula primjenom ultrazvučnog tretmana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anet Režek Jambrak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zoran Werner
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA REOLOŠKA, TEKSTURALNA I FIZIKALNA SVOJSTVA PŠENIČNOG ŠKROBA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Zoran Werner (2010) 'UTJECAJ ULTRAZVUKA NA REOLOŠKA, TEKSTURALNA I FIZIKALNA SVOJSTVA PŠENIČNOG ŠKROBA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {57}, keywords = {ultrazvuk, p\v{s}eni\v{c}ni \v{s}krob, reologija, teksturalna svojstva, fizikalna svojstva}, title = {UTJECAJ ULTRAZVUKA NA REOLO\v{S}KA, TEKSTURALNA I FIZIKALNA SVOJSTVA P\v{S}ENI\v{C}NOG \v{S}KROBA}, keyword = {ultrazvuk, p\v{s}eni\v{c}ni \v{s}krob, reologija, teksturalna svojstva, fizikalna svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {57}, keywords = {ultrasound, wheat starch, rheology, textural properties, physical properties}, title = {THE INFLUENCE OF ULTRASOUND ON RHEOLOGICAL, TEXTURAL AND PHYSICAL PROPERTIES OF WHEAT STARCH}, keyword = {ultrasound, wheat starch, rheology, textural properties, physical properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font