Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 450592

Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze na fermentaciju i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u mlijeku


Profozić, Sanja
Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze na fermentaciju i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u mlijeku, 2009., diplomski rad, Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije, Karlovac


CROSBI ID: 450592 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze na fermentaciju i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u mlijeku
(The influence of enzyme-hydrolyzed lactose on fermentation and survival of bacteria Lactobacillus acidophilus in milk)

Autori
Profozić, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije

Mjesto
Karlovac

Datum
18.12

Godina
2009

Stranica
35

Mentor
Matijević, Bojan

Ključne riječi
Lactobacillus acidophilus La-5; mlijeko; hidroliza laktoze; fermentacija
(Lactobacillus acidophilus La-5; milk; lactose hydrolysis; fermentation)

Sažetak
Hidrolizom laktoze dobiju se šećeri koji su slađi, lakše fermentiraju i apsorbiraju se u probavnom traktu ljudi. Svrha ovog rada je ispitati utjecaj hidrolize laktoze na aktivnost i rast probiotičke bakterije Lactobacillus acidophilus La-5 u mlijeku. Hidroliza laktoze je provedena pomoću enzima β-D-galaktozidaze dobivene iz kvasca Kluyveromyces marxianus var. lactis, pri temperaturi od 37 °C. Nakon hidrolize laktoze mlijeko je inokulirano s monokulturom Lactobacillus acidophilus La-5, a fermentacija je provedena pri 37 °C. Tijekom fermentacije mlijeka praćena je titracijska kiselost, pH-vrijednost i broj živih stanica. Fermentacija mlijeka s Lactobacillus acidophilus La-5 bila je brža kod mlijeka s hidroliziranom laktozom u odnosu na fermentaciju mlijeka s nehidroliziranom laktozom. Porast broja živih bakterijskih stanica Lactobacillus acidophilus La-5 na kraju fermentacije bio je bolji u mlijeku s hidroliziranom laktozom (log CFU/mL = 9, 93) u odnosu na onu s nehidroliziranom (log CFU/mL = 9, 46). Lactobacillus acidophilus La-5 dobro preživljava u fermentiranom mlijeku bez obzira na hidroliziranu laktozu i njegov broj je tijekom 28 dana čuvanja bio iznad terapijskog minimuma u svim uzorcima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Bojan Matijevic (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Profozić, Sanja
Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze na fermentaciju i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u mlijeku, 2009., diplomski rad, Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije, Karlovac
Profozić, S. (2009) 'Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze na fermentaciju i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u mlijeku', diplomski rad, Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije, Karlovac.
@phdthesis{phdthesis, author = {Profozi\'{c}, Sanja}, year = {2009}, pages = {35}, keywords = {Lactobacillus acidophilus La-5, mlijeko, hidroliza laktoze, fermentacija}, title = {Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze na fermentaciju i pre\v{z}ivljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u mlijeku}, keyword = {Lactobacillus acidophilus La-5, mlijeko, hidroliza laktoze, fermentacija}, publisherplace = {Karlovac} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Profozi\'{c}, Sanja}, year = {2009}, pages = {35}, keywords = {Lactobacillus acidophilus La-5, milk, lactose hydrolysis, fermentation}, title = {The influence of enzyme-hydrolyzed lactose on fermentation and survival of bacteria Lactobacillus acidophilus in milk}, keyword = {Lactobacillus acidophilus La-5, milk, lactose hydrolysis, fermentation}, publisherplace = {Karlovac} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font