Pregled bibliografske jedinice broj: 450511
Utjecaj tipa obroka na količinu i sastav mlijeka različitih pasmina krava
Utjecaj tipa obroka na količinu i sastav mlijeka različitih pasmina krava // Radovi Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 60 (2010), 1; 57-65 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 450511 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tipa obroka na količinu i sastav mlijeka različitih pasmina krava
(Influence of meal type to the volume and chemical ingredients of milk for different breeds)
Autori
Bogadi, Ana-Marija ; Božanić, Rajka ; Lisak, Katarina
Izvornik
Radovi Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 60
(2010), 1;
57-65
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
tip obroka; pasmine krava; količina mlijeka; kvaliteta mlijeka
(meal type; cow breeds; milk volume; milk quality)
Sažetak
Uzimajući u obzir način ishrane krava kao jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na prinos i kvalitetu mlijeka, cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj tipa obroka na glavne osobine mlijeka. Istraživanje je trajalo 84 dana i provedeno je na tri različite pasmine krava: simentalac, crni i crveni holstein friesian. Cilj istraživanja bio je odrediti utjecaj ˝klasičnog˝ odnosno ˝obogaćenog obroka˝ na količinu i kvalitetu mlijeka. Količina mlijeka mjerena je poslije svake mužnje, dok su uzorci za određivanje kemijskog sastava uzimani jednom mjesečno. Promjena tipa obroka rezultirala je smanjenjem količine mlijeka kod sve tri pasmine krava za oko 50%. Kvaliteta mlijeka se najviše promijenila kod pasmine crveni holstein friesian, nešto manje kod pasmine crni holstein friesian, te neznatno kod pasmine simentalac.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb