Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4503

Utjecaj udjela i raspodjele mišićnog, masnog i koštanog tkiva na vrijednost svinjskih polovica


Senčić, Đuro; Kralik, Gordana; Antunović, Zvonko
Utjecaj udjela i raspodjele mišićnog, masnog i koštanog tkiva na vrijednost svinjskih polovica // Stočarstvo, 51 (1997), 2; 83-92 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 4503 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj udjela i raspodjele mišićnog, masnog i koštanog tkiva na vrijednost svinjskih polovica
(Influence of shares and distribution of muscle, fat and bone tissue on the value of pig carcass)

Autori
Senčić, Đuro ; Kralik, Gordana ; Antunović, Zvonko

Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 51 (1997), 2; 83-92

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
svinjske polovice ; udjeli tkiva ; kakvoća polovice
(swine carcasses ; shares of tissues ; carcass quality)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na polovicama velikog jorkšira, švedskog landrasa i linije 3. Polovice su potpuno disecirane prema metodi Wenigera i sur.(1963). Približno isti udjel mišićnog tkiva imale su polovice linije 3 (57, 10%) i švedskog landrasa (56, 49%), a manji udjel polovice velikog jorkšira (50, 99%). Utvrđena je različita raspodjela mišićnog, masnog i koštanog tkiva u polovicama istraživanih genotipova svinja. Polovice linije 3 i švedskog landrasa, koje su imale približno istu mesnatost, također su se razlikovale u raspodjeli mišićnog, masnog i koštanog tkiva. Najveći udjel mišićnog tkiva buta i trbušno- rebarnog dijela u masi svinjskih polovica utvrđen je kod linije 3 (20, 29%, odnosno 10, 43%). Mišićno tkivo leđa, plećke i vrata imalo je najveći udjel u masi polovica švedskog landrasa (10, 96%, 10, 94% odnosno 6, 47%). Kao posljedica različitog udjela i raspodjele tkiva utvrđena je i različita prodajna vrijednost polovica svinja svih analiziranih genotipova. Veću trgovačku vrijednost imale su polovice genotipova s većim udjelom mišićnog tkiva - švedskog landrasa i linije 3, a manju polovice velikog jorkšira. Na trgovačku vrijednost polovica značajno je utjecao razmještaj tkiva tj.njihova kompozicija. Od ukupno 20 desnih deseciranih polovica od svakog genotipa, najveći broj polovica (11) velikog jorkšira pripadao je klasi "U", dok je najveći broj polovica (14 odnosno 16) švedskog landrasa i linije 3 pripadao klasi "E". Energetska vrijednost polovica švedskog landrasa i linije 3 bila je ista i statistički vrlo značajno manja od energetske vrijednosti polovica velikog jorkšira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
079110
079207

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Zvonko Antunović (autor)

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Đuro Senčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Kralik, Gordana; Antunović, Zvonko
Utjecaj udjela i raspodjele mišićnog, masnog i koštanog tkiva na vrijednost svinjskih polovica // Stočarstvo, 51 (1997), 2; 83-92 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Senčić, Đ., Kralik, G. & Antunović, Z. (1997) Utjecaj udjela i raspodjele mišićnog, masnog i koštanog tkiva na vrijednost svinjskih polovica. Stočarstvo, 51 (2), 83-92.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Kralik, Gordana and Antunovi\'{c}, Zvonko}, year = {1997}, pages = {83-92}, keywords = {svinjske polovice, udjeli tkiva, kakvo\'{c}a polovice}, journal = {Sto\v{c}arstvo}, volume = {51}, number = {2}, issn = {0351-0832}, title = {Utjecaj udjela i raspodjele mi\v{s}i\'{c}nog, masnog i ko\v{s}tanog tkiva na vrijednost svinjskih polovica}, keyword = {svinjske polovice, udjeli tkiva, kakvo\'{c}a polovice} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Kralik, Gordana and Antunovi\'{c}, Zvonko}, year = {1997}, pages = {83-92}, keywords = {swine carcasses, shares of tissues, carcass quality}, journal = {Sto\v{c}arstvo}, volume = {51}, number = {2}, issn = {0351-0832}, title = {Influence of shares and distribution of muscle, fat and bone tissue on the value of pig carcass}, keyword = {swine carcasses, shares of tissues, carcass quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font