Pregled bibliografske jedinice broj: 4500
Mogućnosti povećanja sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u pilećem mesu putem hranidbe
Mogućnosti povećanja sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u pilećem mesu putem hranidbe // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 39 (1997), 5; 223-231 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 4500 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti povećanja sadržaja višestruko
nezasićenih masnih kiselina u pilećem mesu
putem hranidbe
(The possibility of increasing the content of
pollyunsaturated fatty acids in broiler meat by
feeding)
Autori
Kralik, Gordana ; Božičković, Predrag ; Galonja, Marica ; Škrtić, Zoran ; Canecki, Katica
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 39
(1997), 5;
223-231
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Ross 208 ; hranidba ; nezasićene masne kiseline ; kvaliteta trupa
(Ross 208 ; feeding ; unsaturated fatty acids ; carcass quality)
Sažetak
U radu se ispituje mogućnost manipuliranja hranidbom u cilju povećanja sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u mesu pilića. Istraživanje je provedeno na 120 Ross 208 muških pilića koji su bili podijeljeni u tri skupine s obzirom na izvor masti u obroku. U obrok 1.skupine pilića, uz ostala krmiva, dodana je svinjska mast, 2.skupini pilića dodano je suncokretovo ulje, a 3.skupini pilića dodano je repičino ulje. Hranidba pilića bila je podijeljena u tri razdoblja. Prema razdobljima tova, smjese su sadržavale 23, 1%, 21, 1% i 19, 1% sir. proteina i 12, 97MJ, 13, 38MJ i 13, 68MJ/kg ME. Tov pilića trajao je 42 dana. Klaonička masa trupova pilića bila je u 1.skupini 1685ą111 g, u 2.skupini 1634ą121g i u 3. skupini 1690ą100 g. Prsno meso pilića 2. i 3.skupine imalo je signifikantno veće udjele masti (0, 97ą0, 16% i 0, 98ą0, 18%) od prsnog mesa 1.skupine pilića (0, 70ą0, 15%). Ustanovljene su, također, signifikantne razlike (P<0, 05) u sadržaju linolne kiseline (2.skupina 40, 87ą5, 3% u odnosu na 1.skupinu 23, 38ą5, 5% i 3. skupinu 23, 62ą6, 4%). Visoko značajno povećanje (P<0, 01) linolenske kiseline u trbušnoj masti pilića (3.skupina 3, 36ą1% u odnosu na 1.skupinu 0, 31ą0, 1% i 2.skupinu 0, 42ą0, 1%) posljedica je više razine ove masne kiseline u hrani. Sadržaj višestruko nezasićenih masnih kiselina (C18:2, C18:3 i C20:4) u trbušnoj masti 1., 2. i 3.skupine pilića bio je 27, 67ą5, 7%, 42, 03ą5, 4% i 27, 58ą6, 8%. Rezultati istraživanja su pokazali da se pomoću hranidbe može mijenjati sadržaj masnih kiselina u mesu pilića.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
079110
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Marica Galonja
(autor)
Predrag Božičković
(autor)
Gordana Kralik
(autor)
Zoran Škrtić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB