Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4500

Mogućnosti povećanja sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u pilećem mesu putem hranidbe


Kralik, Gordana; Božičković, Predrag; Galonja, Marica; Škrtić, Zoran; Canecki, Katica
Mogućnosti povećanja sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u pilećem mesu putem hranidbe // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 39 (1997), 5; 223-231 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 4500 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti povećanja sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u pilećem mesu putem hranidbe
(The possibility of increasing the content of pollyunsaturated fatty acids in broiler meat by feeding)

Autori
Kralik, Gordana ; Božičković, Predrag ; Galonja, Marica ; Škrtić, Zoran ; Canecki, Katica

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 39 (1997), 5; 223-231

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Ross 208 ; hranidba ; nezasićene masne kiseline ; kvaliteta trupa
(Ross 208 ; feeding ; unsaturated fatty acids ; carcass quality)

Sažetak
U radu se ispituje mogućnost manipuliranja hranidbom u cilju povećanja sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u mesu pilića. Istraživanje je provedeno na 120 Ross 208 muških pilića koji su bili podijeljeni u tri skupine s obzirom na izvor masti u obroku. U obrok 1.skupine pilića, uz ostala krmiva, dodana je svinjska mast, 2.skupini pilića dodano je suncokretovo ulje, a 3.skupini pilića dodano je repičino ulje. Hranidba pilića bila je podijeljena u tri razdoblja. Prema razdobljima tova, smjese su sadržavale 23, 1%, 21, 1% i 19, 1% sir. proteina i 12, 97MJ, 13, 38MJ i 13, 68MJ/kg ME. Tov pilića trajao je 42 dana. Klaonička masa trupova pilića bila je u 1.skupini 1685ą111 g, u 2.skupini 1634ą121g i u 3. skupini 1690ą100 g. Prsno meso pilića 2. i 3.skupine imalo je signifikantno veće udjele masti (0, 97ą0, 16% i 0, 98ą0, 18%) od prsnog mesa 1.skupine pilića (0, 70ą0, 15%). Ustanovljene su, također, signifikantne razlike (P<0, 05) u sadržaju linolne kiseline (2.skupina 40, 87ą5, 3% u odnosu na 1.skupinu 23, 38ą5, 5% i 3. skupinu 23, 62ą6, 4%). Visoko značajno povećanje (P<0, 01) linolenske kiseline u trbušnoj masti pilića (3.skupina 3, 36ą1% u odnosu na 1.skupinu 0, 31ą0, 1% i 2.skupinu 0, 42ą0, 1%) posljedica je više razine ove masne kiseline u hrani. Sadržaj višestruko nezasićenih masnih kiselina (C18:2, C18:3 i C20:4) u trbušnoj masti 1., 2. i 3.skupine pilića bio je 27, 67ą5, 7%, 42, 03ą5, 4% i 27, 58ą6, 8%. Rezultati istraživanja su pokazali da se pomoću hranidbe može mijenjati sadržaj masnih kiselina u mesu pilića.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
079110

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Božičković, Predrag; Galonja, Marica; Škrtić, Zoran; Canecki, Katica
Mogućnosti povećanja sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u pilećem mesu putem hranidbe // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 39 (1997), 5; 223-231 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Kralik, G., Božičković, P., Galonja, M., Škrtić, Z. & Canecki, K. (1997) Mogućnosti povećanja sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u pilećem mesu putem hranidbe. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 39 (5), 223-231.
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Bo\v{z}i\v{c}kovi\'{c}, Predrag and Galonja, Marica and \v{S}krti\'{c}, Zoran and Canecki, Katica}, year = {1997}, pages = {223-231}, keywords = {Ross 208, hranidba, nezasi\'{c}ene masne kiseline, kvaliteta trupa}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {39}, number = {5}, issn = {0023-4850}, title = {Mogu\'{c}nosti pove\'{c}anja sadr\v{z}aja vi\v{s}estruko nezasi\'{c}enih masnih kiselina u pile\'{c}em mesu putem hranidbe}, keyword = {Ross 208, hranidba, nezasi\'{c}ene masne kiseline, kvaliteta trupa} }
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Bo\v{z}i\v{c}kovi\'{c}, Predrag and Galonja, Marica and \v{S}krti\'{c}, Zoran and Canecki, Katica}, year = {1997}, pages = {223-231}, keywords = {Ross 208, feeding, unsaturated fatty acids, carcass quality}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {39}, number = {5}, issn = {0023-4850}, title = {The possibility of increasing the content of pollyunsaturated fatty acids in broiler meat by feeding}, keyword = {Ross 208, feeding, unsaturated fatty acids, carcass quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font