Pregled bibliografske jedinice broj: 449920
Kakvoća grožđa međuvrsnih križanaca vinove loze nakon čuvanja na niskoj temperaturi
Kakvoća grožđa međuvrsnih križanaca vinove loze nakon čuvanja na niskoj temperaturi, 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 449920 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća grožđa međuvrsnih križanaca vinove loze nakon čuvanja na niskoj temperaturi
(Quality of table grape cultivars after low temperature storage)
Autori
Stepinac, Marijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.03
Godina
2010
Stranica
18
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
stolno grožđe; kakvoća; kemijski sastav; međuvrsni križanci
(table grape; quality; chemical compositionm interspecies hybrids)
Sažetak
Kvaliteta četiriju na bolesti otpornih sorata stolnog grožđa (Palatina, Sarolta, Lidi i Lilla) proučavana je nakon čuvanja četiri tjedna na temperaturi 0°C i sedam dana na 21°C (simulacija života na polici). Sorta je znatno utjecala na sva proučavana svojstva (ukupna suha tvar (SSC), ukupne kiseline (TA), omjer SSC/TA, elektroprovodljivost (EC) i pH). Čuvanje je utjecalo samo na SSC i pH. Znatna interakcija sorte i čuvanja primjećena je na SSC, EC i pH. Među proučavanim sortama najznatnije promjene nakon čuvanja primijećene su kod Palatine (samo TA ostao je nepromijenjen), dok je Lidi ostala skoro nepromijenjena (osim pH koji se smanjio). Tijekom sedam dana provedenih na 21°C gubitak težine kod Palatine bio je največi i znatno se razlikovao od ostalih sorata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Jemrić
(mentor)