Pregled bibliografske jedinice broj: 4494
Proizvodi uljne repice u hranidbi brojlera
Proizvodi uljne repice u hranidbi brojlera // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 38 (1996), 3; 123-132 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 4494 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodi uljne repice u hranidbi brojlera
(Oil rape products in broiler feeding)
Autori
Kralik, Gordana ; Galonja, Marica ; Novoselović, Antun ; Ivetić, Deana ; Vukadinović, Blaženka
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 38
(1996), 3;
123-132
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Sažetak
Cilj istraživanja bio je komponirati smjese za tovne piliće sa sadržajem sačme i ulja uljne repice. U tu svrhu, istraživanje je provedeno na 120 pilića muškog spola Ross-208 provenijencije. Pilići su bili podjeljeni u tri skupine, a tijekom tova hranjeni su smjesama A (1.-21.dana) i B (22.-42.dana). Prva skupina pilića (kontrola) hranjena je standardnom smjesom koja je uz uobičajene komponente sadržavala: sačmu suncokreta (2,5%/4,5%) i svinjsku mast (3,5%/3,5%). Kod 2.skupine pilića suncokretova sačma zamjenjena je sačmom uljne repice, a kod 3.skupine pored sačme uljne repice u obrok je umjesto svinjske masti uključeno ulje uljne repice. Ovakvim sadržajem obroka željelo se ispitati, pored tovnih i klaoničkih osobina brojlera, i sadržaj masnih kiselina u trupu pilića, posebice linolenske kiseline koja spada u skupinu omega-3. Završne žive mase pilića 1., 2. i 3. skupine bile su slijedeće: 1928,94 g, 2004,48 i 2145,12 g. Statističkom analizom utvrđeno je da su razlike između 1. i 2.skupine značajne (P<0,05), a između 1. i 3.skupine visoko značajne (P<0,01). Relativne stope rasta (0,79, 0,82 i 0,84), iskorištenje hrane (45,66%, 48,08% i 50,25%) i proizvodni broj (204, 229 i 250) pokazuju pozitivni učinak proizvoda uljne repine u hranidbi brojlera. Na po 10 pilića iz svake skupine (izabranih na slučajan način) ispitane su klaoničke mase i udjeli pojedinih dijelova (prsa, batak i nadbatak, krila, leđa, trbušna masnoća, te jetra) u trupu. Statistička analiza je pokazala da su pilići 3.skupine imali značajno (P<0,05) veći udjel (28,40%), a pilići 2.skupine visoko značajno (P<0,01) veći udjel (29,09%) prsa u trupu od pilića 1.skupine (26,96%). Mase jetara u 1., 2. i 3.skupini pilića iznosile su 3,06%, 3,11% i 3,18% u trupu, a razlike između skupina nisu bile statistički značajne. Sadržaj nezasićenih masnih kiselina u masnom tkivu pilića signifikantno se povećavao (P<0,01) uključivanjem u smjese proizvoda uljne repice, a razlike u linolenskoj kiselini između skupina (0,74%, 0,88% i 2,28%) bile su vrlo visoko značajne (P<0,001). Rezultati istraživanja o tovnim i klaoničkim osobinama potvrđuju opravdanost uporabe proizvoda uljne repice u hranidbi brojlera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB