Pregled bibliografske jedinice broj: 448268
Promjene sadržaja sumpor dioksida u crnom vinu tijekom čuvanja u različitoj ambalaži
Promjene sadržaja sumpor dioksida u crnom vinu tijekom čuvanja u različitoj ambalaži // Knjiga sažetaka / IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH" / Dijana Miličević (ur.).
Tuzla, 2009. str. 37-38 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 448268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene sadržaja sumpor dioksida u crnom vinu tijekom čuvanja u različitoj ambalaži
(Content changes sulfur dioxide in red wine during storage in different packaging)
Autori
Jakobović, Snježana ; Ergović, Maja ; Obradović, Valentina ; Jakobović, Mario ; Škrabal, Svjetlana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka / IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH"
/ Dijana Miličević - Tuzla, 2009, 37-38
Skup
IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH"
Mjesto i datum
Gradačac, Bosna i Hercegovina, 24.09.2009
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
slobodni sumpor dioksid; ukupni sumpor dioksid; ambalaža; crno vino
(free sulfur doxide. total sulfur dioxide; packing; red wine)
Sažetak
U radu je istraživan utjecaj različite ambalaže vina na koncentracije slobodnog i ukupnog sumpor dioksida u vinu sorte Zweigelt iz podregije Podunavlje, vinogorja Srijem. Istraživano vino punjeno je u 3 različite ambalaže: litrena staklena boca sa krunskim zatvaračem, staklena boca volumena 0, 75 l sa plutenim čepom (butelja) te plastična boca volumena 2 l sa navojnim zatvaračem. Analiza slobodnog i ukupnog sumpora provedena je metodom po Ripperu i to tijekom 4 mjeseca skladištenja na temperaturama sličnim onima u trgovinama. Rezultati su pokazali smanjenje koncentracije slobodnog i ukupnog sumpor dioksida u svim vinima bez obzira na vrstu ambalaže. Početne koncentracije slobodnog sumpor dioksida bile su nešto više od dozvoljenih i kretale su se od 34 mg/l u butelji do 38 mg/l u litrenoj i plastičnoj boci. Najveće i najbrže smanjenje zabilježeno je u vinima punjenim u plastične boce što je bilo i za očekivati obzirom na karakteristike plastike. Nakon 4 mjeseca skladištenja vina koncentracije slobodnog sumpora kretale su se od 16 mg/l u plastičnoj boci do 22 mg/l u litrenoj boci. Dobiveni rezultati ukazuju da, iako je u svim vinima došlo do smanjenja slobodnog i ukupnog sumpor dioksida, izmjerene vrijednosti još uvijek su nakon 4 mjeseca bile u granicama koje propisuje Pravilnik o vinu RH što nam potvrđuje da je vino dobro pripremljeno za tržište u pogledu slobodnog i ukupnog sumpora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi
Profili:
Valentina Obradović
(autor)
Mario Jakobović
(autor)
Maja Ergović Ravančić
(autor)
Svjetlana Škrabal
(autor)
Snježana Jakobović
(autor)