Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 448268

Promjene sadržaja sumpor dioksida u crnom vinu tijekom čuvanja u različitoj ambalaži


Jakobović, Snježana; Ergović, Maja; Obradović, Valentina; Jakobović, Mario; Škrabal, Svjetlana
Promjene sadržaja sumpor dioksida u crnom vinu tijekom čuvanja u različitoj ambalaži // Knjiga sažetaka / IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH" / Dijana Miličević (ur.).
Tuzla, 2009. str. 37-38 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 448268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene sadržaja sumpor dioksida u crnom vinu tijekom čuvanja u različitoj ambalaži
(Content changes sulfur dioxide in red wine during storage in different packaging)

Autori
Jakobović, Snježana ; Ergović, Maja ; Obradović, Valentina ; Jakobović, Mario ; Škrabal, Svjetlana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka / IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH" / Dijana Miličević - Tuzla, 2009, 37-38

Skup
IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH"

Mjesto i datum
Gradačac, Bosna i Hercegovina, 24.09.2009

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
slobodni sumpor dioksid; ukupni sumpor dioksid; ambalaža; crno vino
(free sulfur doxide. total sulfur dioxide; packing; red wine)

Sažetak
U radu je istraživan utjecaj različite ambalaže vina na koncentracije slobodnog i ukupnog sumpor dioksida u vinu sorte Zweigelt iz podregije Podunavlje, vinogorja Srijem. Istraživano vino punjeno je u 3 različite ambalaže: litrena staklena boca sa krunskim zatvaračem, staklena boca volumena 0, 75 l sa plutenim čepom (butelja) te plastična boca volumena 2 l sa navojnim zatvaračem. Analiza slobodnog i ukupnog sumpora provedena je metodom po Ripperu i to tijekom 4 mjeseca skladištenja na temperaturama sličnim onima u trgovinama. Rezultati su pokazali smanjenje koncentracije slobodnog i ukupnog sumpor dioksida u svim vinima bez obzira na vrstu ambalaže. Početne koncentracije slobodnog sumpor dioksida bile su nešto više od dozvoljenih i kretale su se od 34 mg/l u butelji do 38 mg/l u litrenoj i plastičnoj boci. Najveće i najbrže smanjenje zabilježeno je u vinima punjenim u plastične boce što je bilo i za očekivati obzirom na karakteristike plastike. Nakon 4 mjeseca skladištenja vina koncentracije slobodnog sumpora kretale su se od 16 mg/l u plastičnoj boci do 22 mg/l u litrenoj boci. Dobiveni rezultati ukazuju da, iako je u svim vinima došlo do smanjenja slobodnog i ukupnog sumpor dioksida, izmjerene vrijednosti još uvijek su nakon 4 mjeseca bile u granicama koje propisuje Pravilnik o vinu RH što nam potvrđuje da je vino dobro pripremljeno za tržište u pogledu slobodnog i ukupnog sumpora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Požegi


Citiraj ovu publikaciju:

Jakobović, Snježana; Ergović, Maja; Obradović, Valentina; Jakobović, Mario; Škrabal, Svjetlana
Promjene sadržaja sumpor dioksida u crnom vinu tijekom čuvanja u različitoj ambalaži // Knjiga sažetaka / IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH" / Dijana Miličević (ur.).
Tuzla, 2009. str. 37-38 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Jakobović, S., Ergović, M., Obradović, V., Jakobović, M. & Škrabal, S. (2009) Promjene sadržaja sumpor dioksida u crnom vinu tijekom čuvanja u različitoj ambalaži. U: Dijana Miličević (ur.)Knjiga sažetaka / IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH".
@article{article, author = {Jakobovi\'{c}, Snje\v{z}ana and Ergovi\'{c}, Maja and Obradovi\'{c}, Valentina and Jakobovi\'{c}, Mario and \v{S}krabal, Svjetlana}, year = {2009}, pages = {37-38}, keywords = {slobodni sumpor dioksid, ukupni sumpor dioksid, ambala\v{z}a, crno vino}, title = {Promjene sadr\v{z}aja sumpor dioksida u crnom vinu tijekom \v{c}uvanja u razli\v{c}itoj ambala\v{z}i}, keyword = {slobodni sumpor dioksid, ukupni sumpor dioksid, ambala\v{z}a, crno vino}, publisherplace = {Grada\v{c}ac, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Jakobovi\'{c}, Snje\v{z}ana and Ergovi\'{c}, Maja and Obradovi\'{c}, Valentina and Jakobovi\'{c}, Mario and \v{S}krabal, Svjetlana}, year = {2009}, pages = {37-38}, keywords = {free sulfur doxide. total sulfur dioxide, packing, red wine}, title = {Content changes sulfur dioxide in red wine during storage in different packaging}, keyword = {free sulfur doxide. total sulfur dioxide, packing, red wine}, publisherplace = {Grada\v{c}ac, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font