Pregled bibliografske jedinice broj: 448259
Senzorska prihvatljivost različitih mliječnih čokolada
Senzorska prihvatljivost različitih mliječnih čokolada // Knjiga sažetaka / IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH" / Dijana Miličević (ur.).
Tuzla, 2009. str. 40-41 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 448259 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska prihvatljivost različitih mliječnih čokolada
(Sensory acceptability of differnt milk chocolate)
Autori
Škrabal, Svjetlana ; Ergović, Maja ; Obradović, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka / IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH"
/ Dijana Miličević - Tuzla, 2009, 40-41
Skup
IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH"
Mjesto i datum
Gradačac, Bosna i Hercegovina, 24.09.2009
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
čokolada; senzorska analiza; prihvatljivost
(chocolate; sensory analysis; acceptability)
Sažetak
Senzorske analize su danas u širokoj upotrebi naročito u prehrambenoj industriji. Određivanje i vrednovanje senzorskih svojstava proizvoda ima veliku ulogu u razvoju i nadzoru njegove kakvoće. Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi kakva je senzorska prihvatljivost mliječnih čokolada koje su se međusobno razlikovale prema vrsti mliječne komponente. Senzorskim ocjenjivanjem ispitivane su dvije vrste čokolade koje se već nalaze na tržištu, i tri koje su u procesu razvoja. U procesu kreiranja novih čokolada, senzorske analize su važan faktor. Nova čokolada treba prije svega zadovoljiti očekivanja potencijalnih potrošača. U istraživanju je sudjelovalo 65 osoba različitog spola i starosne dobi koji su testom prihvatljivosti ocijenili pojedinu čokoladu ocjenom od 1 do 5. Najprihvatljivijom se pokazala čokolada u kojoj mliječna komponenta potječe od kombinacije karameliziranog mlijeka sušenog raspršivanjem i obranog mlijeka u prahu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi