Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 448171

Utjecaj šećera na reološka svojstva kaše kupine


Ergović, Maja; Obradović, Valentina; Škrabal, Svjetlana; Jakobović Snježana
Utjecaj šećera na reološka svojstva kaše kupine // Proceedings/45th Croatian and 5th International Symposium on Agriculture / prof.dr.sc.Marić, Sonja ; prof.dr.sc. Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 1109-1113 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 448171 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj šećera na reološka svojstva kaše kupine
(Influence of sugars on the rheological properties of blackberry puree)

Autori
Ergović, Maja ; Obradović, Valentina ; Škrabal, Svjetlana ; Jakobović Snježana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings/45th Croatian and 5th International Symposium on Agriculture / Prof.dr.sc.Marić, Sonja ; prof.dr.sc. Lončarić, Zdenko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 1109-1113

ISBN
978-953-6331-79-6

Skup
45th Croatian and 5th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kupina; voćna kaša; šećeri; reologija
(blackberry; fruit puree; sugars; rheology)

Sažetak
Kaša kupine je poluproizvod koji je osnova za proizvodnju mnogih drugih proizvoda na bazi kupine, a poznavanje reoloških svojstava je važno za kreiranje proizvoda. Reološka svojstva iskazana kao reološki parametri ukazuju na konzistenciju i viskoznost, i bitni su parametri kvalitete nekog proizvoda ili poluproizvoda. Cilj ovoga istraživanja je utvrditi kako različiti dodani šećeri (saharoza, glukoza i fruktoza) utječu na reološka svojstva kaše kupine sa dodatkom voštanog kukuruznog škroba. Mjerenje je izvršeno na 20°C i 40°C pri brzinama smicanja 0-60 s-1 na rotacijskom reometru sa koncentričnim cilindrima. Rezultati istraživanja pokazuju da kaša kupine sa dodatkom voštanog kukuruznog škroba i saharoze pokazuje veće vrijednosti napona smicanja od one u kojoj je saharoza zamijenjena fruktozom i glukozom. Mjereno na 40°C kod kaše sa dodatkom saharoze došlo je do značajnog pada napona smicanja u odnosu na mjerenje pri 20°C. Indeks tečenja i koeficijent konzistencije se nalaze unutar graničnih vrijednosti za pseudoplastične sustave.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Požegi

Citiraj ovu publikaciju:

Ergović, Maja; Obradović, Valentina; Škrabal, Svjetlana; Jakobović Snježana
Utjecaj šećera na reološka svojstva kaše kupine // Proceedings/45th Croatian and 5th International Symposium on Agriculture / prof.dr.sc.Marić, Sonja ; prof.dr.sc. Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 1109-1113 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Ergović, M., Obradović, V., Škrabal, S. & Jakobović Snježana (2010) Utjecaj šećera na reološka svojstva kaše kupine. U: prof.dr.sc.Marić, S. & prof.dr.sc. Lončarić, Z. (ur.)Proceedings/45th Croatian and 5th International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Ergovi\'{c}, Maja and Obradovi\'{c}, Valentina and \v{S}krabal, Svjetlana}, year = {2010}, pages = {1109-1113}, keywords = {kupina, vo\'{c}na ka\v{s}a, \v{s}e\'{c}eri, reologija}, isbn = {978-953-6331-79-6}, title = {Utjecaj \v{s}e\'{c}era na reolo\v{s}ka svojstva ka\v{s}e kupine}, keyword = {kupina, vo\'{c}na ka\v{s}a, \v{s}e\'{c}eri, reologija}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ergovi\'{c}, Maja and Obradovi\'{c}, Valentina and \v{S}krabal, Svjetlana}, year = {2010}, pages = {1109-1113}, keywords = {blackberry, fruit puree, sugars, rheology}, isbn = {978-953-6331-79-6}, title = {Influence of sugars on the rheological properties of blackberry puree}, keyword = {blackberry, fruit puree, sugars, rheology}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font