Pregled bibliografske jedinice broj: 447771
Antioksidacijski profil galne kiseline
Antioksidacijski profil galne kiseline // VII. susret mladih kemijskih inženjera 2010, Knjiga sažetaka / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2010. str. 22-22 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 447771 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijski profil galne kiseline
(Gallic acid antioxidant profile)
Autori
Carev, Ivana ; Skroza, Danijela ; Generalić, Ivana ; Burčul, Franko ; Muštra, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
VII. susret mladih kemijskih inženjera 2010, Knjiga sažetaka
/ Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2010, 22-22
ISBN
978-953-6470-48-8
Skup
VIII. susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
galna kiselina; antioksidacijski profil
(gallic acid; antioxidant profile)
Sažetak
Antioksidansi u biološkim sustavima sprječavaju generiranje reaktivnih oblika kisika (ROS- Reactive Oxygen Species), poput superoksidnog, hidroksidnog i peroksidnog radikala, te singletnog kisika, koji u biološkim sustavima nastaju kao sporedni produkti bioloških reakcija i/ili pod utjecajem različitih egzogenih faktora. Smatra se da ROS imaju važnu ulogu u starenju te nastanku i razvoju različitih bolesti kao što su ateroskleroza, upalni procesi, rak i kardiovaskularne bolesti. Polifenoli su jedna od najvećih i u biljnom svijetu najraširenijih grupa spojeva od kojih mnogi pokazuju izrazito dobru antioksidacijsku aktivnost te mogu imati preventivan učinak u sprječavanju bolesti izazvanih ROS-om. Galna kiselina (3, 4, 5-trihidroksibenzojeva kiselina) je jedan od najpoznatijih predstavnika fenolnih spojeva koja se uobičajeno se koristi za izražavanje masenog udjela ukupnih fenola ili fenolnih podgrupa u biljnim ekstraktima. Budući se samo jednom metodom ne mogu odrediti sva antioksidacijska svojstava spoja ili smjese spojeva, u ovom radu uspoređeno je nekoliko metoda koje se koriste u istraživanjima antioksidacijskog kapaciteta. Cilj ovog rada bio je odrediti antioksidacijski profil ove trihidroksibenzojeve kiseline primjenom spektra odabranih antioksidacijskih metoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-1330 - Antioksidacijski sastojci i inhibitori kolinesteraza iz aromatičnog bilja (Miloš, Mladen, MZOS ) ( CroRIS)
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Franko Burčul
(autor)
Ivana Carev
(autor)
Danijela Skroza
(autor)
Ivana Generalić Mekinić
(autor)