Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 447699

Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida


Ačkar, Đurđica; Babić, Jurislav; Šubarić, Drago; Muhamedbegović, Benjamin; Jašić, Midhad; Budimlić, Asmir; Stanković, Ivana
Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 60 (2010), 1; 261-265 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 447699 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida
(Preparation of modified tapioca starch with mixture of adipic acid and acetanhydride)

Autori
Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Muhamedbegović, Benjamin ; Jašić, Midhad ; Budimlić, Asmir ; Stanković, Ivana

Izvornik
Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 60 (2010), 1; 261-265

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
škrob tapioke ; modifikacija ; fizikalna svojstva škroba
(tapioca starch ; modification ; physical properties of starch)

Sažetak
U primjeni nativnog škroba u prehrambenoj industriji često se javljaju problemi, prije svega zbog visoke retrogradacije te male otpornosti prema visokim temperaturama odnosno miješanju. U svrhu promjene i poboljšanja određenih svojstava škrobova, a time i proširenja njihove primjene u proizvodnji hrane provode se različiti postupci modifikacije. Cilj ovog rada bio je modificirati škrob tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida te ispitati njegova svojstva (želatinizacije, retrogradacije, reološka svojstva te kapacitet bubrenja i topljivost). Škrob tapioke modificiran smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida imao je nižu temperaturu želatinizacije, višu viskoznost vrha te niži indeks topljivosti u odnosu na nativni škrob tapioke. Osim toga, viskoznost paste škroba povisila se navedenom modifikacijom, kao i stabilnost tijekom miješanja pri visokim temperaturama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Avatar Url Đurđica Ačkar (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Ačkar, Đurđica; Babić, Jurislav; Šubarić, Drago; Muhamedbegović, Benjamin; Jašić, Midhad; Budimlić, Asmir; Stanković, Ivana
Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 60 (2010), 1; 261-265 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Ačkar, Đ., Babić, J., Šubarić, D., Muhamedbegović, B., Jašić, M., Budimlić, A. & Stanković, I. (2010) Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida. Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 60 (1), 261-265.
@article{article, author = {A\v{c}kar, \DJur\djica and Babi\'{c}, Jurislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Muhamedbegovi\'{c}, Benjamin and Ja\v{s}i\'{c}, Midhad and Budimli\'{c}, Asmir and Stankovi\'{c}, Ivana}, year = {2010}, pages = {261-265}, keywords = {\v{s}krob tapioke, modifikacija, fizikalna svojstva \v{s}kroba}, journal = {Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu}, volume = {60}, number = {1}, issn = {0033-8583}, title = {Priprava modificiranog \v{s}kroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida}, keyword = {\v{s}krob tapioke, modifikacija, fizikalna svojstva \v{s}kroba} }
@article{article, author = {A\v{c}kar, \DJur\djica and Babi\'{c}, Jurislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Muhamedbegovi\'{c}, Benjamin and Ja\v{s}i\'{c}, Midhad and Budimli\'{c}, Asmir and Stankovi\'{c}, Ivana}, year = {2010}, pages = {261-265}, keywords = {tapioca starch, modification, physical properties of starch}, journal = {Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu}, volume = {60}, number = {1}, issn = {0033-8583}, title = {Preparation of modified tapioca starch with mixture of adipic acid and acetanhydride}, keyword = {tapioca starch, modification, physical properties of starch} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font