Pregled bibliografske jedinice broj: 447699
Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida
Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 60 (2010), 1; 261-265 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 447699 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom
adipinske kiseline i acetanhidrida
(Preparation of modified tapioca starch with mixture
of adipic acid and acetanhydride)
Autori
Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Muhamedbegović, Benjamin ; Jašić, Midhad ; Budimlić, Asmir ; Stanković, Ivana
Izvornik
Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 60
(2010), 1;
261-265
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
škrob tapioke ; modifikacija ; fizikalna svojstva škroba
(tapioca starch ; modification ; physical properties of starch)
Sažetak
U primjeni nativnog škroba u prehrambenoj industriji često se javljaju problemi, prije svega zbog visoke retrogradacije te male otpornosti prema visokim temperaturama odnosno miješanju. U svrhu promjene i poboljšanja određenih svojstava škrobova, a time i proširenja njihove primjene u proizvodnji hrane provode se različiti postupci modifikacije. Cilj ovog rada bio je modificirati škrob tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida te ispitati njegova svojstva (želatinizacije, retrogradacije, reološka svojstva te kapacitet bubrenja i topljivost). Škrob tapioke modificiran smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida imao je nižu temperaturu želatinizacije, višu viskoznost vrha te niži indeks topljivosti u odnosu na nativni škrob tapioke. Osim toga, viskoznost paste škroba povisila se navedenom modifikacijom, kao i stabilnost tijekom miješanja pri visokim temperaturama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek