Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 447555

Kemijske promjene tijekom procesa ekstruzije – izopeptidna veza


Kovaček, Damir; Ninčević, Antonela; Miljević, Ivana
Kemijske promjene tijekom procesa ekstruzije – izopeptidna veza // PBN revija : stručna revija za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 1-2 (2002), 8-11 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 447555 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijske promjene tijekom procesa ekstruzije – izopeptidna veza
(Chemical Changes During the Extrusion Cooking - isopeptide bonds)

Autori
Kovaček, Damir ; Ninčević, Antonela ; Miljević, Ivana

Izvornik
PBN revija : stručna revija za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1334-0719) 1-2 (2002); 8-11

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Ekstruzija; Izopeptidne veze; Kvantno kemijsko modeliranje; Spektroskopija
(extrsusion; isopeptide bond; quantum chemical modeling; spectroscopy)

Sažetak
Posljednjih pedesetak godina nailazimo na sve veću primjenu postupka ekstruzije u prehrambenoj i fermentativnoj industriji. Intezivna istraživanja usmjerena su prema studiranju kemijskih promjena u sirovini, izazvanih toplinskom i mehaničkom energijom u ekstruderu. Poznato je da nekoliko uzastopnih termičkih tretmana mijenja proteinsku strukturu, pri čemu dolazi do rekombinacije proteina, te nastanka novih izopeptidnih veza. Budući da nastanak izopeptidnih veza doprinosi najvećim dijelom promjenama nutritivnih svojstava gotovog, ekstrudiranog proizvoda, naša istraživanja bila su usmjerena na proučavanje i interpretaciju njihovog nastanka primjenom metoda kvantno kemijskog modeliranja i FT-IR spektroskopije. U ovom radu korišteni su AM1 semiempirijskski i HF/6-31G* ab initio pristupi.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kovaček, Damir; Ninčević, Antonela; Miljević, Ivana
Kemijske promjene tijekom procesa ekstruzije – izopeptidna veza // PBN revija : stručna revija za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 1-2 (2002), 8-11 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Kovaček, D., Ninčević, A. & Miljević, I. (2002) Kemijske promjene tijekom procesa ekstruzije – izopeptidna veza. PBN revija : stručna revija za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 1-2, 8-11.
@article{article, author = {Kova\v{c}ek, Damir and Nin\v{c}evi\'{c}, Antonela and Miljevi\'{c}, Ivana}, year = {2002}, pages = {8-11}, keywords = {Ekstruzija, Izopeptidne veze, Kvantno kemijsko modeliranje, Spektroskopija}, journal = {PBN revija : stru\v{c}na revija za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {1-2}, issn = {1334-0719}, title = {Kemijske promjene tijekom procesa ekstruzije – izopeptidna veza}, keyword = {Ekstruzija, Izopeptidne veze, Kvantno kemijsko modeliranje, Spektroskopija} }
@article{article, author = {Kova\v{c}ek, Damir and Nin\v{c}evi\'{c}, Antonela and Miljevi\'{c}, Ivana}, year = {2002}, pages = {8-11}, keywords = {extrsusion, isopeptide bond, quantum chemical modeling, spectroscopy}, journal = {PBN revija : stru\v{c}na revija za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {1-2}, issn = {1334-0719}, title = {Chemical Changes During the Extrusion Cooking - isopeptide bonds}, keyword = {extrsusion, isopeptide bond, quantum chemical modeling, spectroscopy} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font