Pregled bibliografske jedinice broj: 447418
Utjecaj protugradnih mreža na količinu ukupnih kiselina i šećera u moštu sorte Graševina
Utjecaj protugradnih mreža na količinu ukupnih kiselina i šećera u moštu sorte Graševina // Zbornik sažetaka, 45. Hrvatski i 5. Međunarodni simpozij agronoma, Opatija, Hrvatska / Marić, S. ; Lončarić, Z. (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 268-269 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 447418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj protugradnih mreža na količinu ukupnih kiselina i šećera u moštu sorte Graševina
(The effect of anti-hail nets on the total amount of acid and sugar in the must cv. Grasevina)
Autori
Karažija, Tomislav ; Ćosić, Tomislav ; Petek, Marko ; Lazarević, Boris ; Horvat Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka, 45. Hrvatski i 5. Međunarodni simpozij agronoma, Opatija, Hrvatska
/ Marić, S. ; Lončarić, Z. - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 268-269
ISBN
978-953-6331-80-2
Skup
45. Hrvatski i 5. Međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
pH; protugradne mreže; šećeri; tuča; ukupne kiseline
(anti-hail net; hail; pH; sugar; total acid)
Sažetak
Vinogradarstvo u Hrvatskoj predstavlja značajnu gospodarsku granu.U posljednje vrijeme sve su češći vremenski ekstremi, tako i pojava tuče, koja ogranićava vinogradarsku proizvodnju. Najučinkovitijom mjerom zaštite smatra se postavljanje protugradnih mreža. Stoga je cilj ovog istaživanja bio utvrditi utjecaj različitih boja protugradne mreže na količinu šećera, kiselina, te pH vrijednost u moštu sorte Graševina. Pokus je postavljen u Klanječkom vinogorju (Donji Škrnik) po metodi slučajnog bloknog rasporeda sa tri tretmana (kontrola, crna mreža, bijela mreža). Prema rezultatima istraživanja količina šećera kretala se od 18, 55 % do 21, 25 % Brixa, pri čemu je signifikantno najveća vrijednost utvrđena u tretmanu s bijelom mrežom, dok izmežu kontrolnog tretmana i tretmana s crnom mrežom nema signifikantne razlike. Koliţina ukupnih kiselina kretala se između 10, 03 g/l do 11, 38 g/l, pri čemu je signifikantno najveća vrijednost utvrđena u tretmanu s bijelom mrežom. Utvrđena pH vrijednost kretala se između 3, 06 do 3, 14. Signifikantno najniža pH vrijednost utvrđena je na kontrolnom tretmanu dok između tretmana s bijelom i crnom mrežom nema značajne razlike.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1781845-1841 - Uloga organskih gnojiva u ishrani vinove loze (Ćosić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Boris Lazarević
(autor)
Tomislav Ćosić
(autor)
Tomislav Karažija
(autor)
Tea Horvat
(autor)
Marko Petek
(autor)