Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 447418

Utjecaj protugradnih mreža na količinu ukupnih kiselina i šećera u moštu sorte Graševina


Karažija, Tomislav; Ćosić, Tomislav; Petek, Marko; Lazarević, Boris; Horvat Tea
Utjecaj protugradnih mreža na količinu ukupnih kiselina i šećera u moštu sorte Graševina // Zbornik sažetaka, 45. Hrvatski i 5. Međunarodni simpozij agronoma, Opatija, Hrvatska / Marić, S. ; Lončarić, Z. (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 268-269 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 447418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj protugradnih mreža na količinu ukupnih kiselina i šećera u moštu sorte Graševina
(The effect of anti-hail nets on the total amount of acid and sugar in the must cv. Grasevina)

Autori
Karažija, Tomislav ; Ćosić, Tomislav ; Petek, Marko ; Lazarević, Boris ; Horvat Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka, 45. Hrvatski i 5. Međunarodni simpozij agronoma, Opatija, Hrvatska / Marić, S. ; Lončarić, Z. - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 268-269

ISBN
978-953-6331-80-2

Skup
45. Hrvatski i 5. Međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
pH; protugradne mreže; šećeri; tuča; ukupne kiseline
(anti-hail net; hail; pH; sugar; total acid)

Sažetak
Vinogradarstvo u Hrvatskoj predstavlja značajnu gospodarsku granu.U posljednje vrijeme sve su češći vremenski ekstremi, tako i pojava tuče, koja ogranićava vinogradarsku proizvodnju. Najučinkovitijom mjerom zaštite smatra se postavljanje protugradnih mreža. Stoga je cilj ovog istaživanja bio utvrditi utjecaj različitih boja protugradne mreže na količinu šećera, kiselina, te pH vrijednost u moštu sorte Graševina. Pokus je postavljen u Klanječkom vinogorju (Donji Škrnik) po metodi slučajnog bloknog rasporeda sa tri tretmana (kontrola, crna mreža, bijela mreža). Prema rezultatima istraživanja količina šećera kretala se od 18, 55 % do 21, 25 % Brixa, pri čemu je signifikantno najveća vrijednost utvrđena u tretmanu s bijelom mrežom, dok izmežu kontrolnog tretmana i tretmana s crnom mrežom nema signifikantne razlike. Koliţina ukupnih kiselina kretala se između 10, 03 g/l do 11, 38 g/l, pri čemu je signifikantno najveća vrijednost utvrđena u tretmanu s bijelom mrežom. Utvrđena pH vrijednost kretala se između 3, 06 do 3, 14. Signifikantno najniža pH vrijednost utvrđena je na kontrolnom tretmanu dok između tretmana s bijelom i crnom mrežom nema značajne razlike.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1781845-1841 - Uloga organskih gnojiva u ishrani vinove loze (Ćosić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Karažija, Tomislav; Ćosić, Tomislav; Petek, Marko; Lazarević, Boris; Horvat Tea
Utjecaj protugradnih mreža na količinu ukupnih kiselina i šećera u moštu sorte Graševina // Zbornik sažetaka, 45. Hrvatski i 5. Međunarodni simpozij agronoma, Opatija, Hrvatska / Marić, S. ; Lončarić, Z. (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 268-269 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
Karažija, T., Ćosić, T., Petek, M., Lazarević, B. & Horvat Tea (2010) Utjecaj protugradnih mreža na količinu ukupnih kiselina i šećera u moštu sorte Graševina. U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)Zbornik sažetaka, 45. Hrvatski i 5. Međunarodni simpozij agronoma, Opatija, Hrvatska.
@article{article, author = {Kara\v{z}ija, Tomislav and \'{C}osi\'{c}, Tomislav and Petek, Marko and Lazarevi\'{c}, Boris}, year = {2010}, pages = {268-269}, keywords = {pH, protugradne mre\v{z}e, \v{s}e\'{c}eri, tu\v{c}a, ukupne kiseline}, isbn = {978-953-6331-80-2}, title = {Utjecaj protugradnih mre\v{z}a na koli\v{c}inu ukupnih kiselina i \v{s}e\'{c}era u mo\v{s}tu sorte Gra\v{s}evina}, keyword = {pH, protugradne mre\v{z}e, \v{s}e\'{c}eri, tu\v{c}a, ukupne kiseline}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kara\v{z}ija, Tomislav and \'{C}osi\'{c}, Tomislav and Petek, Marko and Lazarevi\'{c}, Boris}, year = {2010}, pages = {268-269}, keywords = {anti-hail net, hail, pH, sugar, total acid}, isbn = {978-953-6331-80-2}, title = {The effect of anti-hail nets on the total amount of acid and sugar in the must cv. Grasevina}, keyword = {anti-hail net, hail, pH, sugar, total acid}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font