Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 447382

Modifikacija kukuruznog škroba smjesama jantrne kiseline i acetanhidrida te glutarne kiseline i acetanhidrida


Gregurek, Dijana
Modifikacija kukuruznog škroba smjesama jantrne kiseline i acetanhidrida te glutarne kiseline i acetanhidrida, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 447382 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Modifikacija kukuruznog škroba smjesama jantrne kiseline i acetanhidrida te glutarne kiseline i acetanhidrida
(Modification of maize starch with mixtures of succinic acid and acetanhydride and glutaric acid and acetanhydride)

Autori
Gregurek, Dijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
12.02

Godina
2010

Stranica
38

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
kukuruzni škrob; jantarna kiselina; glutarna kiselina; rezistentni škrob; reološka svojstva
(maize starch; succinic acid; glutaric acid; resistant starch; rheological properties)

Sažetak
Cilj ovoga istraživanja bio je modificirati kukuruzni škrob smjesama jantarne kiseline i acetanhidrida te glutarne kiseline i acetanhidrida (u omjeru 1:30) u udjelu 5 % te ispitati njihova svojstva: kapacitet bubrenja i indeks topljivosti, udio rezistentnog škroba, te reološka svojstva. Rezultati ovoga istraživanja pokazali su da su se vrijednosti kapaciteta bubrenja i indeksa topljivosti povećavale slijedom: kukuruzni škrob modificiran smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida < nativni kukuruzni škrob < kukuruzni škrob modificiran smjesom jantarne kiseline i acetanhidrida. Probavljivost nativnog škroba kukuruza bila je 99 %. Modifikacijom kukuruznog škroba smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida došlo je do povećanja probavljivosti, dok se modifikacijom smjesom jantarne kiseline i acetanhidrida probavljivost smanjila. Temperatura želatinizacije se povećala modifikacijom kukuruznog škroba smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida i smjesom jantarne kiseline i acetanhidrida, dok se viskoznost vrha kukuruznog škroba smanjila modifikacijom smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida, a povećala modifikacijom smjesom jantarne kiseline i acetanhidrida. Vrijednosti kidanja škrobnih pasti pokazale su nestabilnost svih triju pasti tijekom miješanja pri visokim temperaturama, pri čemu je najstabilnija bila pasta škroba modificiranog smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida, a najnestabilnija pasta škroba modificiranog smjesom jantarne kiseline i acetanhidrida

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gregurek, Dijana
Modifikacija kukuruznog škroba smjesama jantrne kiseline i acetanhidrida te glutarne kiseline i acetanhidrida, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Gregurek, D. (2010) 'Modifikacija kukuruznog škroba smjesama jantrne kiseline i acetanhidrida te glutarne kiseline i acetanhidrida', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gregurek, Dijana}, year = {2010}, pages = {38}, keywords = {kukuruzni \v{s}krob, jantarna kiselina, glutarna kiselina, rezistentni \v{s}krob, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {Modifikacija kukuruznog \v{s}kroba smjesama jantrne kiseline i acetanhidrida te glutarne kiseline i acetanhidrida}, keyword = {kukuruzni \v{s}krob, jantarna kiselina, glutarna kiselina, rezistentni \v{s}krob, reolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gregurek, Dijana}, year = {2010}, pages = {38}, keywords = {maize starch, succinic acid, glutaric acid, resistant starch, rheological properties}, title = {Modification of maize starch with mixtures of succinic acid and acetanhydride and glutaric acid and acetanhydride}, keyword = {maize starch, succinic acid, glutaric acid, resistant starch, rheological properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font