Pregled bibliografske jedinice broj: 447380
Izolacija i karakterizacija škroba iz različitih sorti pšenice
Izolacija i karakterizacija škroba iz različitih sorti pšenice, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 447380 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i karakterizacija škroba iz različitih sorti pšenice
(Isolation and characterization of starch from different wheat varieties)
Autori
Perak, Silvija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
09.11
Godina
2009
Stranica
41
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
pšenica; izolacija škroba; želatinizacija; retrogradacija; viskoznost; probavljivost
(wheat; starch isolation; gelatinization; retrogradation; viscosity; digestibility)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je izolirati škrob iz dvije sorte pšenice: “Srpanjka” i “Golubica” te ispitati sljedeća svojstva: termofizikalna svojstva, svojstva paste, kapacitet bubrenja i indeks topljivosti, boju škroba, bistroću škrobnih pasti, probavljivost in vitro te udio amiloze. Škrob izoliran iz pšenice sorte „Golubica“ imao je nižu temperaturu želatinizacije i višu entalpiju želatinizacije te veću sklonost retrogradaciji od škroba izoliranog iz pšenice sorte „Srpanjka“. Viskoznost vrha škrobne paste bila je viša za škrob izoliran iz pšenice sorte „Golubica“ u odnosu na škrob izoliran iz pšenice sorte „Srpanjka“. Stabilnost škrobne paste tijekom miješanja pri visokim temperaturama bila je viša za škrob izoliran iz pšenice sorte „Golubica“ u odnosu na škrob izoliran iz pšenice sorte „Srpanjka“. Škrob izoliran iz pšenice sorte „Srpanjka“ imao je više vrijednosti kapaciteta bubrenja i indeksa topljivosti od škroba izoliranog iz pšenice sorte „Golubica“. Osim toga, bio je svjetliji i imao je manje izraženi ton i veće zasićenje boje te dao bistriju pastu od škroba izoliranog iz škroba sorte „Golubica“. Probavljivost škroba izoliranog iz pšenice sorte „Golubica“ bila je veća od probavljivosti škroba izoliranog iz pšenice sorte „Srpanjka“. Udio amiloze u škrobu izoliranom iz pšenice sorte „Golubica“ iznosio je 20, 27 %, a u škrobu izoliranom iz pšenice sorte „Srpanjka“ 22, 49 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jurislav Babić
(mentor)