Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 447380

Izolacija i karakterizacija škroba iz različitih sorti pšenice


Perak, Silvija
Izolacija i karakterizacija škroba iz različitih sorti pšenice, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 447380 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija i karakterizacija škroba iz različitih sorti pšenice
(Isolation and characterization of starch from different wheat varieties)

Autori
Perak, Silvija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
09.11

Godina
2009

Stranica
41

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
pšenica; izolacija škroba; želatinizacija; retrogradacija; viskoznost; probavljivost
(wheat; starch isolation; gelatinization; retrogradation; viscosity; digestibility)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je izolirati škrob iz dvije sorte pšenice: “Srpanjka” i “Golubica” te ispitati sljedeća svojstva: termofizikalna svojstva, svojstva paste, kapacitet bubrenja i indeks topljivosti, boju škroba, bistroću škrobnih pasti, probavljivost in vitro te udio amiloze. Škrob izoliran iz pšenice sorte „Golubica“ imao je nižu temperaturu želatinizacije i višu entalpiju želatinizacije te veću sklonost retrogradaciji od škroba izoliranog iz pšenice sorte „Srpanjka“. Viskoznost vrha škrobne paste bila je viša za škrob izoliran iz pšenice sorte „Golubica“ u odnosu na škrob izoliran iz pšenice sorte „Srpanjka“. Stabilnost škrobne paste tijekom miješanja pri visokim temperaturama bila je viša za škrob izoliran iz pšenice sorte „Golubica“ u odnosu na škrob izoliran iz pšenice sorte „Srpanjka“. Škrob izoliran iz pšenice sorte „Srpanjka“ imao je više vrijednosti kapaciteta bubrenja i indeksa topljivosti od škroba izoliranog iz pšenice sorte „Golubica“. Osim toga, bio je svjetliji i imao je manje izraženi ton i veće zasićenje boje te dao bistriju pastu od škroba izoliranog iz škroba sorte „Golubica“. Probavljivost škroba izoliranog iz pšenice sorte „Golubica“ bila je veća od probavljivosti škroba izoliranog iz pšenice sorte „Srpanjka“. Udio amiloze u škrobu izoliranom iz pšenice sorte „Golubica“ iznosio je 20, 27 %, a u škrobu izoliranom iz pšenice sorte „Srpanjka“ 22, 49 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Perak, Silvija
Izolacija i karakterizacija škroba iz različitih sorti pšenice, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Perak, S. (2009) 'Izolacija i karakterizacija škroba iz različitih sorti pšenice', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Perak, Silvija}, year = {2009}, pages = {41}, keywords = {p\v{s}enica, izolacija \v{s}kroba, \v{z}elatinizacija, retrogradacija, viskoznost, probavljivost}, title = {Izolacija i karakterizacija \v{s}kroba iz razli\v{c}itih sorti p\v{s}enice}, keyword = {p\v{s}enica, izolacija \v{s}kroba, \v{z}elatinizacija, retrogradacija, viskoznost, probavljivost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Perak, Silvija}, year = {2009}, pages = {41}, keywords = {wheat, starch isolation, gelatinization, retrogradation, viscosity, digestibility}, title = {Isolation and characterization of starch from different wheat varieties}, keyword = {wheat, starch isolation, gelatinization, retrogradation, viscosity, digestibility}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font