Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 447375

Čišćenja difuznog soka u tvornici šećera „Sladorana“ u Županji


Mladen Čengija
Čišćenja difuznog soka u tvornici šećera „Sladorana“ u Županji, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 447375 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Čišćenja difuznog soka u tvornici šećera „Sladorana“ u Županji
(Diffusion juice purification in sugar factory „Sladorana“ in Županja)

Autori
Mladen Čengija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
05.03

Godina
2010

Stranica
16

Mentor
Jurislav Babić

Ključne riječi
saharoza; šećerna repa; proizvodnja šećera
(sucrose; sugar beet; production of sugar)

Sažetak
Konzumni šećer jedan je od glavnih sastojaka svakodnevne prehrane, a prema „Pravilniku o šećeru i ostalim saharidima, njihovim otopinama te škrobu i škrobnim sirupima“ označava pročišćenu i kristaliziranu saharozu bijele boje vrlo visokog udjela čistoće (iznad 99, 7 %). Proizvodnja šećera iz šećerne repe je kontinuirani proces koji se sastoji od slijedećih tehnoloških faza: prijem i skladištenje šećerne repe, proces difuzije saharoze iz šećerne repe, čišćenje difuznog soka, koncentriranje difuznog soka, kristalizacija saharoze i dorada kristalnog šećera. U postupku čišćenja difuznog soka uklanjaju se u što većoj mjeri otopljeni nešećeri i suspendirane nečistoće. Nečistoće u difuznom soku ometaju kristalizaciju saharoze čime znatno smanjuju količinu proizvedenog šećera (iskorištenje).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mladen Čengija
Čišćenja difuznog soka u tvornici šećera „Sladorana“ u Županji, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Mladen Čengija (2010) 'Čišćenja difuznog soka u tvornici šećera „Sladorana“ u Županji', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {16}, keywords = {saharoza, \v{s}e\'{c}erna repa, proizvodnja \v{s}e\'{c}era}, title = {\v{C}i\v{s}\'{c}enja difuznog soka u tvornici \v{s}e\'{c}era „Sladorana“ u \v{Z}upanji}, keyword = {saharoza, \v{s}e\'{c}erna repa, proizvodnja \v{s}e\'{c}era}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {16}, keywords = {sucrose, sugar beet, production of sugar}, title = {Diffusion juice purification in sugar factory „Sladorana“ in \v{Z}upanja}, keyword = {sucrose, sugar beet, production of sugar}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font