Pregled bibliografske jedinice broj: 447375
Čišćenja difuznog soka u tvornici šećera „Sladorana“ u Županji
Čišćenja difuznog soka u tvornici šećera „Sladorana“ u Županji, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 447375 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čišćenja difuznog soka u tvornici šećera „Sladorana“ u Županji
(Diffusion juice purification in sugar factory „Sladorana“ in Županja)
Autori
Mladen Čengija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
05.03
Godina
2010
Stranica
16
Mentor
Jurislav Babić
Ključne riječi
saharoza; šećerna repa; proizvodnja šećera
(sucrose; sugar beet; production of sugar)
Sažetak
Konzumni šećer jedan je od glavnih sastojaka svakodnevne prehrane, a prema „Pravilniku o šećeru i ostalim saharidima, njihovim otopinama te škrobu i škrobnim sirupima“ označava pročišćenu i kristaliziranu saharozu bijele boje vrlo visokog udjela čistoće (iznad 99, 7 %). Proizvodnja šećera iz šećerne repe je kontinuirani proces koji se sastoji od slijedećih tehnoloških faza: prijem i skladištenje šećerne repe, proces difuzije saharoze iz šećerne repe, čišćenje difuznog soka, koncentriranje difuznog soka, kristalizacija saharoze i dorada kristalnog šećera. U postupku čišćenja difuznog soka uklanjaju se u što većoj mjeri otopljeni nešećeri i suspendirane nečistoće. Nečistoće u difuznom soku ometaju kristalizaciju saharoze čime znatno smanjuju količinu proizvedenog šećera (iskorištenje).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jurislav Babić
(mentor)