Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 447264

Promjene sastava masnih kiselina u ulju uljane repice


Matijević, Dunja
Promjene sastava masnih kiselina u ulju uljane repice, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 447264 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene sastava masnih kiselina u ulju uljane repice
(Changes of fatty acid composition in rapeseed oil)

Autori
Matijević, Dunja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2007

Stranica
38

Mentor
Pospišil, Milan

Ključne riječi
uljana repica; sorte; hibridi; sastav masnih kiselina
(rapeseed; varieties; hybrids; fatty acid composition)

Sažetak
Cilj rada bio je prikazati promjene u sastavu masnih kiselina koje su nastale kreiranjem i uvođenjem u proizvodnju novih tipova sorata uljane repice u Hrvatskoj. Posljednja tri desetljeća dogodile su se znatne promjene u kakvoći ulja i sačme uljane repice. Intenzivnim oplemenjivačkim radom selekcionara stvorene su sorte uljane repice potpuno izmijenjenog sastava masnih kiselina u ulju i kakvoće sačme. Krajem 70-tih godina prošloga stoljeća stvorene su 0-sorte sa smanjenim sadržajem eruka (ispod 2%) i linolenske kiseline (ispod 10%), a povećan je sadržaj oleinske (iznad 60%) i linolne kiseline (iznad 15%). Takva promjena sastava masnih kiselina povećala je nutritivnu vrijednost ulja uljane repice i izjednačila ga s biljnim uljima najbolje kakvoće. Tijekom 80-tih godina prošlog stoljeća smanjen je sadržaj glukozinolata u sačmi uljane repice sa nekadašnjih preko 150 mol/g na 20-25 mol/g. Na temelju brojnih istraživanja 0-sorte uljane repice su uvedene u Hrvatsku 1979. godine, a 00-sorte 1993. godine. Od 2003. godine u Hrvatskoj su zastupljene uz 00-sorte i hibridne sorte uljane repice 00-kvalitete. U eksperimentalnom dijelu ovog diplomskog rada određen je sastav masnih kiselina na uzorcima sjemena sedam novih hibrida i osam 00-sorata uljane repice iz sortnih mikropokusa postavljenih na pokusnom polju Agronomskog fakulteta u Zagrebu tijekom 2003. - 2005. godine. Istraživani novi hibridi i 00-sorte uljane repice ne sadrže eruka kiselinu ili je ona prisutna daleko ispod 2%. Ulja dobivena iz 00-sorata uljane repice imala su malo povišen sadržaj oleinske i palmitinske kiseline i niži sadržaj linolne i linolenske kiseline nego ulja dobivena iz hibrida, dok su ulja dobivena iz hibrida imala viši udio polinezasićenih masnih kiselina, kao i jodni broj. Svi uzorci su imali niski udio zasićenih masnih kiselina (7, 51% hibridi i 8, 09% 00-sorte). Sastav masnih kiselina u ulju kako hibrida, tako i 00-sorti uljane repice nalazio se pod značajnim utjecajem vremenskih prilika tijekom nalijevanja sjemena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0791843-0392 - Evaluacija i rajonizacija sorata šećerne repe u R. Hrvatskoj (Pospišil, Milan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milan Pospišil (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matijević, Dunja
Promjene sastava masnih kiselina u ulju uljane repice, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Matijević, D. (2007) 'Promjene sastava masnih kiselina u ulju uljane repice', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Matijevi\'{c}, Dunja}, year = {2007}, pages = {38}, keywords = {uljana repica, sorte, hibridi, sastav masnih kiselina}, title = {Promjene sastava masnih kiselina u ulju uljane repice}, keyword = {uljana repica, sorte, hibridi, sastav masnih kiselina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Matijevi\'{c}, Dunja}, year = {2007}, pages = {38}, keywords = {rapeseed, varieties, hybrids, fatty acid composition}, title = {Changes of fatty acid composition in rapeseed oil}, keyword = {rapeseed, varieties, hybrids, fatty acid composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font