Pregled bibliografske jedinice broj: 447264
Promjene sastava masnih kiselina u ulju uljane repice
Promjene sastava masnih kiselina u ulju uljane repice, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 447264 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene sastava masnih kiselina u ulju uljane repice
(Changes of fatty acid composition in rapeseed oil)
Autori
Matijević, Dunja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2007
Stranica
38
Mentor
Pospišil, Milan
Ključne riječi
uljana repica; sorte; hibridi; sastav masnih kiselina
(rapeseed; varieties; hybrids; fatty acid composition)
Sažetak
Cilj rada bio je prikazati promjene u sastavu masnih kiselina koje su nastale kreiranjem i uvođenjem u proizvodnju novih tipova sorata uljane repice u Hrvatskoj. Posljednja tri desetljeća dogodile su se znatne promjene u kakvoći ulja i sačme uljane repice. Intenzivnim oplemenjivačkim radom selekcionara stvorene su sorte uljane repice potpuno izmijenjenog sastava masnih kiselina u ulju i kakvoće sačme. Krajem 70-tih godina prošloga stoljeća stvorene su 0-sorte sa smanjenim sadržajem eruka (ispod 2%) i linolenske kiseline (ispod 10%), a povećan je sadržaj oleinske (iznad 60%) i linolne kiseline (iznad 15%). Takva promjena sastava masnih kiselina povećala je nutritivnu vrijednost ulja uljane repice i izjednačila ga s biljnim uljima najbolje kakvoće. Tijekom 80-tih godina prošlog stoljeća smanjen je sadržaj glukozinolata u sačmi uljane repice sa nekadašnjih preko 150 mol/g na 20-25 mol/g. Na temelju brojnih istraživanja 0-sorte uljane repice su uvedene u Hrvatsku 1979. godine, a 00-sorte 1993. godine. Od 2003. godine u Hrvatskoj su zastupljene uz 00-sorte i hibridne sorte uljane repice 00-kvalitete. U eksperimentalnom dijelu ovog diplomskog rada određen je sastav masnih kiselina na uzorcima sjemena sedam novih hibrida i osam 00-sorata uljane repice iz sortnih mikropokusa postavljenih na pokusnom polju Agronomskog fakulteta u Zagrebu tijekom 2003. - 2005. godine. Istraživani novi hibridi i 00-sorte uljane repice ne sadrže eruka kiselinu ili je ona prisutna daleko ispod 2%. Ulja dobivena iz 00-sorata uljane repice imala su malo povišen sadržaj oleinske i palmitinske kiseline i niži sadržaj linolne i linolenske kiseline nego ulja dobivena iz hibrida, dok su ulja dobivena iz hibrida imala viši udio polinezasićenih masnih kiselina, kao i jodni broj. Svi uzorci su imali niski udio zasićenih masnih kiselina (7, 51% hibridi i 8, 09% 00-sorte). Sastav masnih kiselina u ulju kako hibrida, tako i 00-sorti uljane repice nalazio se pod značajnim utjecajem vremenskih prilika tijekom nalijevanja sjemena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0791843-0392 - Evaluacija i rajonizacija sorata šećerne repe u R. Hrvatskoj (Pospišil, Milan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Milan Pospišil
(mentor)