Pregled bibliografske jedinice broj: 447045
Ispitivanje utjecaja ulazne koncentracije NAD+ na oksidaciju heksanola u mikroreaktoru
Ispitivanje utjecaja ulazne koncentracije NAD+ na oksidaciju heksanola u mikroreaktoru // Knjiga sažetaka VIII. susreta mladih kemijskih inženjera / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić Ivana (ur.).
Zagreb, 2010. str. 33-33 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 447045 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje utjecaja ulazne koncentracije NAD+ na oksidaciju heksanola u mikroreaktoru
(Investigation of inlet NAD+ concentration on hexanol oxidation in microreactor)
Autori
Šalić, Anita ; Tušek, Ana ; Kurtanjek, Želimir ; Zelić, Bruno
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka VIII. susreta mladih kemijskih inženjera
/ Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić Ivana - Zagreb, 2010, 33-33
ISBN
978-953-6470-48-8
Skup
VIII. susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
NAD+; oksidacija heksanola; mikroreaktor
(NAD+; hexanol oxidation; microreactor)
Sažetak
Heksanal je najpoznatiji predstavnik lako hlapljivih komponenata koji daju specifična organoleptička svojstva velikog broja različitih mirisa i cvijeća (“green notes“ spojevi) (Schade et al., 2003). Zbog svojih organoleptičkih svojstava heksanal je našao široku primjenu u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, a zbog baktericidnih i fungicidnih svojstava primjenjuje se i u agronomiji. Svjetske potrebe za heksanalom kreću se u rasponu od 5 do 10 tona/godišnje (Whitehead et al., 1995). Uobičajeno se proizvodi ekstrakcijom iz biljaka, fermentacijama sa cijelim stanicama ili enzimski kataliziranim rekcijama. Svi ti porcesi rezultiraju relativno malim prinosima uz visoke troškove pa je i više nego očita potreba za daljnjim razvojem i optimiranjem procesa proizvodnje heksanala. Kao alternativa klasičnim načinima proizvodnje sve se više nameću mikroreaktorski sustavi koji zbog svojih specifičnih značajki (veliki omjer površine i volumena, intenzivan prijenos tvari i topline, kratko vrijeme zadržavanja tvari, i sl.) daju bolje rezultate i omogućavaju bolje upravljanje procesa (Ehrfeld et al., 2000). U ovom radu je provedana enzimska okidacija heksanola u heksanal komercijalnom alkohol dehidrogenzom ( dobiven iz S. cerevisiae) u cijevnom mikroreaktoru volumena 6 μL. Korišten je mikroreaktor sa dva ulaza (Y-oblik) i jednim izlazom pri čemu je jedan ulaz služio za uvođenje supstrata otopljenog u heksanu, a drugi za uvođenje suspenzije koenzima i enzima otopljenog u puferu. Alkohol dehidrogenaza je enzim koji se ubraja u skupinu oksidoreduktaza kojima je zajednička karakteristika potreba za koenzimom. Predmet ovog istraživanja je bio ispitati utjecaj početne koncentracije koenzima NAD+ na konverziju heksanola pri različitim vremenima zadržavanja u mikroeaktoru. Dobiveni rezultati pokazali su značajan utjecaj početne koncentracije NAD+ na konverziju heksanola u heksanal.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Biotehnologija
Napomena
Ovaj se tekst temelji na radu koji je financirala Nacionalna zaklada za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj Republike Hrvatske.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Ana Jurinjak Tušek
(autor)
Želimir Kurtanjek
(autor)
Anita Šalić
(autor)
Bruno Zelić
(autor)