Pregled bibliografske jedinice broj: 446975
Antimikrobno djelovanje novsintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline
Antimikrobno djelovanje novsintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 446975 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antimikrobno djelovanje novsintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline
(Antimicrobial effect of newly synthesized analogues of coumarin and dehydroacetic acid)
Autori
Šećerkadić, Lejla
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.12
Godina
2009
Stranica
48
Mentor
Duraković, Senadin
Neposredni voditelj
Delaš, Frane
Ključne riječi
bakterije; dehidrooctena kiselina; kvasci; kumarin; plijesni
(bacterias; coumarin; dehydroacetic acid; moulds; yeasts)
Sažetak
Dehidrooctena kiselina (DHA) ubraja se među djelotvorne kemijske agense s antimikrobnim svojstvima. Nakon brojnih istraživanja smatralo se da je zbog niske toksičnosti za organizme sisavaca i zbog efikasnosti u zaštiti mikrobne kontaminacije moguća njezina široka upotreba. DHA je prihvaćena kao konzervans i aditiv u prehrambenim proizvodima. Koristi se u organskim sintezama, a uz to ima široku primjenu u poljoprivredi kao pesticid i učinkoviti fungicid. Kumarini su vrlo važna skupina organskih spojeva koji se prirodno pojavljuju u mnogim vrstama biljaka, osobito trava. Koriste se u sintezi lijekova budući da su prekursori mnogih antikoagulanata. Derivati kumarina obično se pojavljuju kao sekundarni metaboliti u mnogih biljaka, no njihova funkcija još nije dovoljno razjašnjena. Biološkim postupcima odavno je utvrđeno da kumarin ima toksička, kancerogena i mutagena svojstva. Cilj ovoga rada bio je istraživanje djelovanja kumarina i derivata DHA na odabrane sojeve bakterija, kvasaca i plijesni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb