Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 446975

Antimikrobno djelovanje novsintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline


Šećerkadić, Lejla
Antimikrobno djelovanje novsintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 446975 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antimikrobno djelovanje novsintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline
(Antimicrobial effect of newly synthesized analogues of coumarin and dehydroacetic acid)

Autori
Šećerkadić, Lejla

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.12

Godina
2009

Stranica
48

Mentor
Duraković, Senadin

Neposredni voditelj
Delaš, Frane

Ključne riječi
bakterije; dehidrooctena kiselina; kvasci; kumarin; plijesni
(bacterias; coumarin; dehydroacetic acid; moulds; yeasts)

Sažetak
Dehidrooctena kiselina (DHA) ubraja se među djelotvorne kemijske agense s antimikrobnim svojstvima. Nakon brojnih istraživanja smatralo se da je zbog niske toksičnosti za organizme sisavaca i zbog efikasnosti u zaštiti mikrobne kontaminacije moguća njezina široka upotreba. DHA je prihvaćena kao konzervans i aditiv u prehrambenim proizvodima. Koristi se u organskim sintezama, a uz to ima široku primjenu u poljoprivredi kao pesticid i učinkoviti fungicid. Kumarini su vrlo važna skupina organskih spojeva koji se prirodno pojavljuju u mnogim vrstama biljaka, osobito trava. Koriste se u sintezi lijekova budući da su prekursori mnogih antikoagulanata. Derivati kumarina obično se pojavljuju kao sekundarni metaboliti u mnogih biljaka, no njihova funkcija još nije dovoljno razjašnjena. Biološkim postupcima odavno je utvrđeno da kumarin ima toksička, kancerogena i mutagena svojstva. Cilj ovoga rada bio je istraživanje djelovanja kumarina i derivata DHA na odabrane sojeve bakterija, kvasaca i plijesni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Senadin Duraković (mentor)

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šećerkadić, Lejla
Antimikrobno djelovanje novsintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šećerkadić, L. (2009) 'Antimikrobno djelovanje novsintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}e\'{c}erkadi\'{c}, Lejla}, year = {2009}, pages = {48}, keywords = {bakterije, dehidrooctena kiselina, kvasci, kumarin, plijesni}, title = {Antimikrobno djelovanje novsintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline}, keyword = {bakterije, dehidrooctena kiselina, kvasci, kumarin, plijesni}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}e\'{c}erkadi\'{c}, Lejla}, year = {2009}, pages = {48}, keywords = {bacterias, coumarin, dehydroacetic acid, moulds, yeasts}, title = {Antimicrobial effect of newly synthesized analogues of coumarin and dehydroacetic acid}, keyword = {bacterias, coumarin, dehydroacetic acid, moulds, yeasts}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font