Pregled bibliografske jedinice broj: 446950
DOKAZIVANJE PRISUTNOSTI BAKTERIJE Listeria monocytogenes U SVJEŽEM SIRU METODAMA KULTIVACIJE I ELFA-e
DOKAZIVANJE PRISUTNOSTI BAKTERIJE Listeria monocytogenes U SVJEŽEM SIRU METODAMA KULTIVACIJE I ELFA-e, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 446950 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
DOKAZIVANJE PRISUTNOSTI BAKTERIJE Listeria monocytogenes U SVJEŽEM SIRU METODAMA KULTIVACIJE I ELFA-e
(EVIDENCE OF PRESENCE OF BACTERIA Listeria monocytogenes IN FRESH CHEESE BY USING CULTIVATION AND ELFA METHOD)
Autori
Dušević, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.03
Godina
2010
Stranica
49
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
ELFA; kultivacija; L. monocytogenes; mikrobiološka i zdravstvena ispravnost; svježi sir
(cultivation method; ELFA; fresh cheese; L. monocytogenes; microbiological and health)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je odrediti moguću prisutnost bakterije Listeria monocytogenes u uzorcima svježeg sira domaće i industrijske proizvodnje te obzirom na dobivene rezultate utvrditi njihovu mikrobiološku i zdravstvenu ispravnost prema mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 74/08). Posebna pažnja posvećena je dokazivanju prisutnosti bakterije L. monocytogenes u navedenim uzorcima, zbog njezine izrazite opasnosti po zdravlje u ljudi. Za mikrobiološka istraživanja korištena je metoda kultivacije kao predstavnik klasičnih metoda te metoda dokazivanja antigena spomenute bakterije metodom ELFA-e, na uređaju mini – VIDAS®, kao predstavnika alternativnih metoda. Od ukupno 80 uzoraka istraživanih na prisutnost L. monocytogenes, svi su (s obzirom na istraživane parametre) potvrđeni kao zdravstveno i mikrobiološki ispravni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)