Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 446950

DOKAZIVANJE PRISUTNOSTI BAKTERIJE Listeria monocytogenes U SVJEŽEM SIRU METODAMA KULTIVACIJE I ELFA-e


Dušević, Maja
DOKAZIVANJE PRISUTNOSTI BAKTERIJE Listeria monocytogenes U SVJEŽEM SIRU METODAMA KULTIVACIJE I ELFA-e, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 446950 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
DOKAZIVANJE PRISUTNOSTI BAKTERIJE Listeria monocytogenes U SVJEŽEM SIRU METODAMA KULTIVACIJE I ELFA-e
(EVIDENCE OF PRESENCE OF BACTERIA Listeria monocytogenes IN FRESH CHEESE BY USING CULTIVATION AND ELFA METHOD)

Autori
Dušević, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.03

Godina
2010

Stranica
49

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
ELFA; kultivacija; L. monocytogenes; mikrobiološka i zdravstvena ispravnost; svježi sir
(cultivation method; ELFA; fresh cheese; L. monocytogenes; microbiological and health)

Sažetak
Svrha ovog rada bila je odrediti moguću prisutnost bakterije Listeria monocytogenes u uzorcima svježeg sira domaće i industrijske proizvodnje te obzirom na dobivene rezultate utvrditi njihovu mikrobiološku i zdravstvenu ispravnost prema mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 74/08). Posebna pažnja posvećena je dokazivanju prisutnosti bakterije L. monocytogenes u navedenim uzorcima, zbog njezine izrazite opasnosti po zdravlje u ljudi. Za mikrobiološka istraživanja korištena je metoda kultivacije kao predstavnik klasičnih metoda te metoda dokazivanja antigena spomenute bakterije metodom ELFA-e, na uređaju mini – VIDAS®, kao predstavnika alternativnih metoda. Od ukupno 80 uzoraka istraživanih na prisutnost L. monocytogenes, svi su (s obzirom na istraživane parametre) potvrđeni kao zdravstveno i mikrobiološki ispravni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dušević, Maja
DOKAZIVANJE PRISUTNOSTI BAKTERIJE Listeria monocytogenes U SVJEŽEM SIRU METODAMA KULTIVACIJE I ELFA-e, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dušević, M. (2010) 'DOKAZIVANJE PRISUTNOSTI BAKTERIJE Listeria monocytogenes U SVJEŽEM SIRU METODAMA KULTIVACIJE I ELFA-e', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Du\v{s}evi\'{c}, Maja}, year = {2010}, pages = {49}, keywords = {ELFA, kultivacija, L. monocytogenes, mikrobiolo\v{s}ka i zdravstvena ispravnost, svje\v{z}i sir}, title = {DOKAZIVANJE PRISUTNOSTI BAKTERIJE Listeria monocytogenes U SVJE\v{Z}EM SIRU METODAMA KULTIVACIJE I ELFA-e}, keyword = {ELFA, kultivacija, L. monocytogenes, mikrobiolo\v{s}ka i zdravstvena ispravnost, svje\v{z}i sir}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Du\v{s}evi\'{c}, Maja}, year = {2010}, pages = {49}, keywords = {cultivation method, ELFA, fresh cheese, L. monocytogenes, microbiological and health}, title = {EVIDENCE OF PRESENCE OF BACTERIA Listeria monocytogenes IN FRESH CHEESE BY USING CULTIVATION AND ELFA METHOD}, keyword = {cultivation method, ELFA, fresh cheese, L. monocytogenes, microbiological and health}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font