Pregled bibliografske jedinice broj: 446947
MIKROBIOLOŠKA KAKVOĆA ŠARSKOG SIRA
MIKROBIOLOŠKA KAKVOĆA ŠARSKOG SIRA, 2010., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 446947 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MIKROBIOLOŠKA KAKVOĆA ŠARSKOG SIRA
(MICROBIOLOGICAL QUALITY OF SHARRI CHEESE)
Autori
Rysha, Agim
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.02
Godina
2010
Stranica
85
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
koagulum; mikrobiološka ispravnost; patogeni mikroorganizmi; sirovo mlijeko; šarski sir
(coagulum; microbiological correctness; pathogenic microorganisms; raw milk; sharri cheese)
Sažetak
Prema statističkim podacima različitih zemalja svijeta, sirevi koji su proizvodeni iz sirovog mlijeka mogu predstavljati opasnost za potrosače budući da se pri proizvodnji ne provodi postupak pasterizacije sa ciljem uklanjanja patogenih mikroorganizama. Svrha ovog rada bila je odrediti mikrobiološku ispravnost šarskog sira koji se proizvodi na Kosovu. Istraživanje ispravnosti je obuhvatilo sve faze proizvodnje od mlijeka kao osnovne sirovine do konačnog proizvoda, u razdoblju od srpnja do listopada godine 2007. Uzorkovanje je obavljeno četiri puta na četiri lokacije Prizrenske regije. Istraživanje prisutnosti patogenih bakterija provedeno je u nepasteriziranom ovčjem mlijeku i siru te u pasteriziranom kravljem mlijeku i siru. Osim mikrobiološkog istraživanja, određivala se i mikrobiološka kakvoća vode za piće te provela analiza fizikalnih i kemijskih parametara skale. Istraživanje se provodilo prema EU propisu 853/2004, Commission Regulation (EC) No.2073/2005 i Commission Regulation (EC) No. 2074/2005. 77% uzoraka sirovog mlijeka nije zadovoljilo standarde propisane Europskim propisom 853/2004 (poglavlje III, čl.3.b) o sirovom mlijeku namijenjenom za preradu mliječnih proizvoda. 77% uzoraka koaguluma/gruša nije zadovoljilo standarde propisane Europskim propisom 2073/2005. 100% uzoraka sira poslije perioda zrenja od 8-10 dana nije zadovoljilo standarde propisane Europskim propisom 2073/2005. 100% uzoraka sira poslije 45 dana u rasolu nije zadovoljilo standarde propisane Europskim propisom 2073/2005. Mikrobiološka neispravnost šarskog sira pokazala je da je potrebno poduzeti radikalne mjere u cilju poboljšanja proizvodačke infrastrukture, nadzirati zdravstveno stanja ovaca i krava, te da je potrebno za primjenu dobre proizvođačke prakse poboljšati higijenske uvjete i osobnu higijenu osoblja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)