Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 446903

Mogućnosti primjene bakterije Azotobacter chroococcum u proizvodnji biološki ispravne hrane


Lenart, Lidija; Lalić, Alojzije
Mogućnosti primjene bakterije Azotobacter chroococcum u proizvodnji biološki ispravne hrane // Zbornik radova III. savjetovanja o proizvodnji i preradi hrane (agroTECH) / Milica, Vilušić (ur.).
Tuzla, 2008. str. 108-115 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 446903 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti primjene bakterije Azotobacter chroococcum u proizvodnji biološki ispravne hrane
(The possibility of application Azotobacter chroococcum bacteria in the production of biological safety food)

Autori
Lenart, Lidija ; Lalić, Alojzije

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova III. savjetovanja o proizvodnji i preradi hrane (agroTECH) / Milica, Vilušić - Tuzla, 2008, 108-115

Skup
Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane (3 ; 2008)

Mjesto i datum
Gradačac, Bosna i Hercegovina, 21.08.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Azotobacter chroococcum; biološki ispravna hrana; ječam; fiksiranje dušika
(Azotobacter chroococcum; barley; biological safety food; nitrogen fixing ))

Sažetak
Azotobacter chroococcum je slobodno živuća bakterija koja posljednjih godina privlači pozornost znanstvenika i poljoprivrednika mnogih zemalja jer veže dušik iz zraka i poboljšava rast biljaka, prinos žitarica, uljarica i povrtlarskih kultura. Osim toga ova bakterija ima odlike fungicida, produkcije biljnih hormona i sposobnost razgradnje pesticida. Zbog navedenih odlika moguća je njezina primjena kao biološkog gnojiva u poljoprivredi. Konačno to je potencijalni mikroorganizam za pročišćavanja zagađene okoline i vraćanje zemljinog zdravlja. U ovom radu proveden je uzgoj bakterije Azotobacter chroococcum u laboratoriju, pripravljeni su čvrsti nosači bakterijske biomase i praćeno je preživljavanje bakterije u pripravcima. Proveden je i vegetacijski pokus uzgoja pivarskog ječma na Poljoprivrednom institutu u Osijeku. Vegetacijskim je pokusom utvrđena apsolutna razlika učinkovitosti načina gnojidbe i genotipa na fizikalne, kemijske i fiziološke osobine ječma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
S istog skupa objavljena je i knjiga sažetaka, u kojoj se sažetak rada nalazi na stranici 45.



POVEZANOST RADA


Projekti:
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Lalić, Alojzije, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Lidija Dujmović (autor)

Avatar Url Alojzije Lalić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lenart, Lidija; Lalić, Alojzije
Mogućnosti primjene bakterije Azotobacter chroococcum u proizvodnji biološki ispravne hrane // Zbornik radova III. savjetovanja o proizvodnji i preradi hrane (agroTECH) / Milica, Vilušić (ur.).
Tuzla, 2008. str. 108-115 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Lenart, L. & Lalić, A. (2008) Mogućnosti primjene bakterije Azotobacter chroococcum u proizvodnji biološki ispravne hrane. U: Milica, V. (ur.)Zbornik radova III. savjetovanja o proizvodnji i preradi hrane (agroTECH).
@article{article, author = {Lenart, Lidija and Lali\'{c}, Alojzije}, editor = {Milica, V.}, year = {2008}, pages = {108-115}, keywords = {Azotobacter chroococcum, biolo\v{s}ki ispravna hrana, je\v{c}am, fiksiranje du\v{s}ika}, title = {Mogu\'{c}nosti primjene bakterije Azotobacter chroococcum u proizvodnji biolo\v{s}ki ispravne hrane}, keyword = {Azotobacter chroococcum, biolo\v{s}ki ispravna hrana, je\v{c}am, fiksiranje du\v{s}ika}, publisherplace = {Grada\v{c}ac, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Lenart, Lidija and Lali\'{c}, Alojzije}, editor = {Milica, V.}, year = {2008}, pages = {108-115}, keywords = {Azotobacter chroococcum, barley, biological safety food, nitrogen fixing )}, title = {The possibility of application Azotobacter chroococcum bacteria in the production of biological safety food}, keyword = {Azotobacter chroococcum, barley, biological safety food, nitrogen fixing )}, publisherplace = {Grada\v{c}ac, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font