Pregled bibliografske jedinice broj: 446903
Mogućnosti primjene bakterije Azotobacter chroococcum u proizvodnji biološki ispravne hrane
Mogućnosti primjene bakterije Azotobacter chroococcum u proizvodnji biološki ispravne hrane // Zbornik radova III. savjetovanja o proizvodnji i preradi hrane (agroTECH) / Milica, Vilušić (ur.).
Tuzla, 2008. str. 108-115 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 446903 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti primjene bakterije Azotobacter chroococcum u proizvodnji biološki ispravne hrane
(The possibility of application Azotobacter chroococcum bacteria in the production of biological safety food)
Autori
Lenart, Lidija ; Lalić, Alojzije
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova III. savjetovanja o proizvodnji i preradi hrane (agroTECH)
/ Milica, Vilušić - Tuzla, 2008, 108-115
Skup
Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane (3 ; 2008)
Mjesto i datum
Gradačac, Bosna i Hercegovina, 21.08.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Azotobacter chroococcum; biološki ispravna hrana; ječam; fiksiranje dušika
(Azotobacter chroococcum; barley; biological safety food; nitrogen fixing ))
Sažetak
Azotobacter chroococcum je slobodno živuća bakterija koja posljednjih godina privlači pozornost znanstvenika i poljoprivrednika mnogih zemalja jer veže dušik iz zraka i poboljšava rast biljaka, prinos žitarica, uljarica i povrtlarskih kultura. Osim toga ova bakterija ima odlike fungicida, produkcije biljnih hormona i sposobnost razgradnje pesticida. Zbog navedenih odlika moguća je njezina primjena kao biološkog gnojiva u poljoprivredi. Konačno to je potencijalni mikroorganizam za pročišćavanja zagađene okoline i vraćanje zemljinog zdravlja. U ovom radu proveden je uzgoj bakterije Azotobacter chroococcum u laboratoriju, pripravljeni su čvrsti nosači bakterijske biomase i praćeno je preživljavanje bakterije u pripravcima. Proveden je i vegetacijski pokus uzgoja pivarskog ječma na Poljoprivrednom institutu u Osijeku. Vegetacijskim je pokusom utvrđena apsolutna razlika učinkovitosti načina gnojidbe i genotipa na fizikalne, kemijske i fiziološke osobine ječma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
S istog skupa objavljena je i knjiga sažetaka, u kojoj se sažetak rada nalazi na stranici 45.
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Lalić, Alojzije, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek