Pregled bibliografske jedinice broj: 446871
Osobitosti sorte Kleščec na području Kalničkog vinogorja
Osobitosti sorte Kleščec na području Kalničkog vinogorja // 45.hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma 2010. / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Opatija: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 1173-1177 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 446871 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osobitosti sorte Kleščec na području Kalničkog vinogorja
(Specific properties of kultivar Kleščec in the region of Kalnik)
Autori
Kamenjak, Dragutin ; Kristina Svržnjak ; Špoljar, Andrija ; Željkica Oškrpa Međurečan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
45.hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma 2010.
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Opatija : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 1173-1177
ISBN
978-953-6331-79-6
Skup
Simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kleščec ; inventarizacija ; revitalizacija ; ampelografija ; gospodarska valorizacija
(klescec ; revitalisation)
Sažetak
Inventarizacijom i sadnjom na različitim podlogama i lokacijama županije stvoreni su uvjeti za istraživanje agrobioloških, ampelografskih i gospodarsko tehnoloških svojstava sorte Kleščec . Može se zaključiti da je to sorta treće epohe dozrijevanja, dobro adaptabilna, te se kombiniranjem određenih podloga može uspješno uzgajati na području Kalničkog vinogorja i šire. Otpornost na bolesti slična je drugim uzgajanim sortama na ovom području. Iz prvog uroda minivinifikacijom je proizvedeno vino sorte Kleščec, a iz rezultata kemijske i senzorske analize može se naslutiti da bi se trudom vinogradara i vinara mogla dobiti izvorna prepoznatljiva marka županijskog vina, koju bi u slijedećim godinama trebalo standardizirati kao tip vina sorte Kleščec.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci