Pregled bibliografske jedinice broj: 446748
Komponente prinosa kadulje na području jaskanskog prigorja
Komponente prinosa kadulje na području jaskanskog prigorja, 2008., diplomski rad, Agronomski, Zagreb
CROSBI ID: 446748 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Komponente prinosa kadulje na području jaskanskog prigorja
(Dalmatian Sage Yield Components in The Jastrebarsko Hills Region)
Autori
Černe, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski
Mjesto
Zagreb
Datum
10.10
Godina
2008
Stranica
21
Mentor
Žutić, Ivanka
Ključne riječi
rok berbe; prinos; herba; eterično ulje
(harvest term; yield; herbage; essential oil)
Sažetak
Mediteranska biljna vrsta kadulja (Salvia officinalis L.) introducira se u novo područje uzgoja izvan njene prirodne rasprostranjenosti, na vinogradarske položaje kontinentalnog dijela Hrvatske (jaskansko prigorje). Cilj rada je utvrditi utjecaj roka berbe nadzemne biljne mase (početak cvatnje, puna cvatnja, voštana zrioba sjemena) na parametre rasta i komponente prinosa svježe biljne mase te na udio i prinos eteričnog ulja. Monofaktorijelni poljski pokus je postavljen na dvije godine starom nasadu kadulje na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, po shemi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja. Na svakoj se obračunskoj parceli na pet biljaka odredila visina biljke i prinos svježe biljne mase (g/biljci i g/m²). U reprezentativnom uzorku herbe mase 500 g/parceli analizirani su morfološki parametri i komponente prinosa (udio cvatova, listova, primordija i stabljika), na uzorku od 300 g/parceli određen je randman i prinos suhe herbe, a udio i prinos eteričnog ulja određeni su na uzorku 100 g svježe biljne mase nakon hidrodestilacije u Clevenger aparatu u trajanju od dva sata. Neki morfološki parametri promatrani u generativnim stadijima razvoja biljke značajno variraju: visina biljke (68 – 77 cm) te udio pojedinih biljnih dijelova u masi herbe (cvatovi 14, 7 – 20, 3 %, stabljike 24, 2 – 31, 4%), dok je podjednak udio listova i primordija (49, 6 – 57, 4 % i 3, 4 – 3, 7 %). Značajne su razlike uočene i u prinosu svježe herbe (308 – 477 g/m2), u prinosu suhe herbe (99, 2 – 156, 4 g/m2) te u udjelu i prinosu eteričnog ulja (0, 29 – 0, 36 % i 0, 89 – 1, 70 ml/m2). Najveće vrijednosti navedenih svojstava postignute su u fazi voštane zriobe sjemena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)