Pregled bibliografske jedinice broj: 446244
Utjecaj malča i prihrane na bioaktivne i nutritivne spojeve ploda rajčice (Lycopersicon esculentum Mill.)
Utjecaj malča i prihrane na bioaktivne i nutritivne spojeve ploda rajčice (Lycopersicon esculentum Mill.) // Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 634-638 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 446244 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj malča i prihrane na bioaktivne i nutritivne spojeve ploda rajčice (Lycopersicon esculentum Mill.)
(Fertigation and mulching effect bioactive and nutritive compounds of tomato fruit (Lycopersicon esculentum Mill.))
Autori
Horvat, Josipa ; Ban, Dean ; Goreta Ban, Smiljana ; Oplanić, Milan ; Žnidarčič, Dragan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 634-638
ISBN
978-953-6331-79-6
Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
askorbinska kiselina; crni PE malč; likopen; slama; šećeri
(ascorbic acid; black PE mulch; lycopene; straw; sugars)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj različite razine prihrane i vrste malča na koncentraciju likopena, askorbinske kiseline, glukoze, fruktoze i saharoze u plodu rajčice. Povećanjem razine prihrane i korištenjem crnog PE malća povećao se sadržaj likopena u plodu rajčice. Na sadržaj askorbinske kiseline nije utjecala prihrana, ali je primjena crnog PE malča smanjila njen sadržaj. Povećanjem doze prihrane povećao se sadržaj svih istraživanih šećera u plodu. Najveći sadržaj fruktoze i glukoze zabilježen je na golom tlu, a saharoze u plodovima rajčice uzgajane na crnom PE malču.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
147-1782133-0453 - Ekološki prihvatljiva tehnologija uzgoja povrća u krškim područjima (Ban, Dean, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč