Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 446244

Utjecaj malča i prihrane na bioaktivne i nutritivne spojeve ploda rajčice (Lycopersicon esculentum Mill.)


Horvat, Josipa; Ban, Dean; Goreta Ban, Smiljana; Oplanić, Milan; Žnidarčič, Dragan
Utjecaj malča i prihrane na bioaktivne i nutritivne spojeve ploda rajčice (Lycopersicon esculentum Mill.) // Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 634-638 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 446244 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj malča i prihrane na bioaktivne i nutritivne spojeve ploda rajčice (Lycopersicon esculentum Mill.)
(Fertigation and mulching effect bioactive and nutritive compounds of tomato fruit (Lycopersicon esculentum Mill.))

Autori
Horvat, Josipa ; Ban, Dean ; Goreta Ban, Smiljana ; Oplanić, Milan ; Žnidarčič, Dragan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 634-638

ISBN
978-953-6331-79-6

Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
askorbinska kiselina; crni PE malč; likopen; slama; šećeri
(ascorbic acid; black PE mulch; lycopene; straw; sugars)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj različite razine prihrane i vrste malča na koncentraciju likopena, askorbinske kiseline, glukoze, fruktoze i saharoze u plodu rajčice. Povećanjem razine prihrane i korištenjem crnog PE malća povećao se sadržaj likopena u plodu rajčice. Na sadržaj askorbinske kiseline nije utjecala prihrana, ali je primjena crnog PE malča smanjila njen sadržaj. Povećanjem doze prihrane povećao se sadržaj svih istraživanih šećera u plodu. Najveći sadržaj fruktoze i glukoze zabilježen je na golom tlu, a saharoze u plodovima rajčice uzgajane na crnom PE malču.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
147-1782133-0453 - Ekološki prihvatljiva tehnologija uzgoja povrća u krškim područjima (Ban, Dean, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Profili:

Avatar Url Josipa Perković (autor)

Avatar Url Milan Oplanić (autor)

Avatar Url Dean Ban (autor)

Avatar Url Smiljana Goreta Ban (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Horvat, Josipa; Ban, Dean; Goreta Ban, Smiljana; Oplanić, Milan; Žnidarčič, Dragan
Utjecaj malča i prihrane na bioaktivne i nutritivne spojeve ploda rajčice (Lycopersicon esculentum Mill.) // Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 634-638 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Horvat, J., Ban, D., Goreta Ban, S., Oplanić, M. & Žnidarčič, D. (2010) Utjecaj malča i prihrane na bioaktivne i nutritivne spojeve ploda rajčice (Lycopersicon esculentum Mill.). U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Horvat, Josipa and Ban, Dean and Goreta Ban, Smiljana and Oplani\'{c}, Milan and \v{Z}nidar\v{c}i\v{c}, Dragan}, year = {2010}, pages = {634-638}, keywords = {askorbinska kiselina, crni PE mal\v{c}, likopen, slama, \v{s}e\'{c}eri}, isbn = {978-953-6331-79-6}, title = {Utjecaj mal\v{c}a i prihrane na bioaktivne i nutritivne spojeve ploda raj\v{c}ice (Lycopersicon esculentum Mill.)}, keyword = {askorbinska kiselina, crni PE mal\v{c}, likopen, slama, \v{s}e\'{c}eri}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Horvat, Josipa and Ban, Dean and Goreta Ban, Smiljana and Oplani\'{c}, Milan and \v{Z}nidar\v{c}i\v{c}, Dragan}, year = {2010}, pages = {634-638}, keywords = {ascorbic acid, black PE mulch, lycopene, straw, sugars}, isbn = {978-953-6331-79-6}, title = {Fertigation and mulching effect bioactive and nutritive compounds of tomato fruit (Lycopersicon esculentum Mill.)}, keyword = {ascorbic acid, black PE mulch, lycopene, straw, sugars}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font