Pregled bibliografske jedinice broj: 445705
Alelopatski utjecaj Teofrastovog mračnjaka, kamilice i rudbekije na klijavost cikle i salate
Alelopatski utjecaj Teofrastovog mračnjaka, kamilice i rudbekije na klijavost cikle i salate, 2008., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 445705 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alelopatski utjecaj Teofrastovog mračnjaka, kamilice i rudbekije na klijavost cikle i salate
(Allelopatic effect of velvetleaf, chamomile and echinaceae on germination of red beet and lettuce)
Autori
Golubić, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.11
Godina
2008
Stranica
30
Mentor
Barić, Klara
Ključne riječi
alelopatija; europski mračnjak; kamilica; rudbekija; cikla; salata
(allelopathy; velvetleaf; chamomile; echinacea; red beet; lettuce)
Sažetak
Korovi svim poljoprivrednim kulturama nanose velike štete. Posebno velike štete nanose sitnosjemenskim i sporonicajućim povrtnim kulturama. Upravo zbog sporog nicanja povrtne kulture dulje su izložene eventualnom utjecaju alelokemikalija koje potječu od biljnih vrsta koje nisu cilj uzgoja (korova). Alelopatija je prirodna pojava u odnosima među biljkama gdje izlučevine jedne biljke (alelokemikalije) pozitivno ili negativno utječu na biljke u njihovoj neposrednoj blizini. Iako je kao biološka pojava alelopatija bila poznata još od 5. stoljeća prije Krista tek početkom 20 st. povećan je interes znanstvenika za ovaj biološki fenomen. Ovaj utjecaj se najčešće navodi kao negativan iako ima slučajeva kad je taj utjecaj pozitivan, odnosno stimulirajući. Posljednjih godina veliki broj istraživanja usmjeren je na potencijalno smanjenje negativnog utjecaja alelopatije na rast i razvoj usjeva. Isto tako alelopatija se istražuje kao mogućnost borbe protiv korova. Ovaj rad obuhvaća istraživanje utjecaja ekstrakta nadzemnih dijelova korovnih vrsta europskog mračnjaka, kamilice i rudbekije na klijanje cikle i salate.Za pripremu ekstrakta korišten je suhi biljni materijal nadzemnih dijelova europskog mračnjaka, kamilice i rudbekije. Priprema ekstrakta obavljena je miješanjem biljnog materijala s destiliranom vodom u odnosu 1:8. Nakon 24 sata iz destilirane vode uklonjen je biljni materijal te otopina profitltrirana. U petrijevke promjera 100 mm i 20 mm visine prethodno stelirizirane na 200 0 C dva sata, stavljen je dvostruki sloj filtar papira te 8 ml ekstrakta svake od istraživanih biljaka. Pokus je postavljen u 4 ponavljanja. U svaku petri zdjelicu „posijano“ je 25 sjemenki salate i 25 sjemenki cikle. Kontrolna varijanta vlažena je destiliranom vodom u istoj količini. Radi sprečavanja gubitka vlage petrijevke su smještene u plastične vrećice te stavljene na klijanje pri temperaturi od 25 0C. Utvrđivanje utjecaja istraživanih biljaka na klijanje sjemena cikle i salate obavljeno je utvrđivanjem duljine korjenčića, duljine klice i postotka klijavosti 5 dana nakon “sjetve“.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0366 - Ekološki prihvatljiva zaštita od korova u sustavu integrirane biljne proizvodnje (Barić, Klara, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Klara Barić
(mentor)