Pregled bibliografske jedinice broj: 445703
Kristalizacija manganovog(II) i kromovog(III) derivata goveđeg inzulina
Kristalizacija manganovog(II) i kromovog(III) derivata goveđeg inzulina // VIII. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka
Zagreb, Hrvatska, 2010. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 445703 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kristalizacija manganovog(II) i kromovog(III) derivata goveđeg inzulina
(Crystallization of the manganese(II) and chromium(III) derivatives of bovine insulin)
Autori
Toth, Martina ; Prugovečki, Biserka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
VIII. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka
/ - , 2010
Skup
Susret mladih kemijskih inženjera (8 ; 2010)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kristalizacija; goveđi inzulin
(Crystallization; bovine insulin)
Sažetak
Inzulin je polipeptidni hormon koji je kritičan za metabolizam glukoze, a proizvode ga β-stanice Langerhansovih otočića gušterače. Sastoji se od dva lanca međusobno povezana s dvije disulfidne veze pri čemu se lanac A sastoji od 21 aminokiseline, a lanac B od 30 aminokiselina. Inzulin je pohranjen u gušterači kao heksamer koji sadrži cinkove ione. Još prije 40 godina otkriveno je da drugi ioni mogu zamijeniti cinkov ion kao npr. Co2+, Ni2+ i Cd2+ 1, no do danas su objavljena samo dva strukturna rada na tu temu 2, 3. Svrha ovog rada jeste istražiti mogućnost zamjene Zn2+ iona u heksameru inzulina goveda ionima Mn2+ i Cr3+. U slučaju dobivanja monokristala zadovoljavajuće kvalitete pristupilo bi se određivanju kristalnih struktura metodom difrakcije rentgenskih zraka na monokristalu. Samu strukturu T6 inzulina goveda je opisao G. D. Smith 4. Jedna od najčešće korištenih metoda za kristalizaciju proteina, koja je također korištena i u ovom radu, jeste metoda difuzije u visećoj kapi koju je utemeljio Cutfield 5. Promatran je utjecaj različitih faktora na uspješnost kristalizacije pri čemu smo koristili otopinu goveđeg proteina masene koncentracije 1, 5 mgmL-1, otopne soli mangana i kroma množinske koncentracije 0, 15 moldm-3 pri pH 6, 4 i temperaturi od 20°C. Kristalizacijske uvjete koji su doveli do kristalizacije monokristala zadovoljavajuće kvalitete opisati ćemo u našem radu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
119-1193079-1084 - Strukturno istraživanje bioloških makromolekula metodom rentgenske difrakcije (Matković-Čalogović, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Biserka Prugovečki
(autor)