Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 445703

Kristalizacija manganovog(II) i kromovog(III) derivata goveđeg inzulina


Toth, Martina; Prugovečki, Biserka
Kristalizacija manganovog(II) i kromovog(III) derivata goveđeg inzulina // VIII. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka
Zagreb, Hrvatska, 2010. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 445703 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kristalizacija manganovog(II) i kromovog(III) derivata goveđeg inzulina
(Crystallization of the manganese(II) and chromium(III) derivatives of bovine insulin)

Autori
Toth, Martina ; Prugovečki, Biserka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
VIII. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka / - , 2010

Skup
Susret mladih kemijskih inženjera (8 ; 2010)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.02.2010. - 19.02.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kristalizacija; goveđi inzulin
(Crystallization; bovine insulin)

Sažetak
Inzulin je polipeptidni hormon koji je kritičan za metabolizam glukoze, a proizvode ga β-stanice Langerhansovih otočića gušterače. Sastoji se od dva lanca međusobno povezana s dvije disulfidne veze pri čemu se lanac A sastoji od 21 aminokiseline, a lanac B od 30 aminokiselina. Inzulin je pohranjen u gušterači kao heksamer koji sadrži cinkove ione. Još prije 40 godina otkriveno je da drugi ioni mogu zamijeniti cinkov ion kao npr. Co2+, Ni2+ i Cd2+ 1, no do danas su objavljena samo dva strukturna rada na tu temu 2, 3. Svrha ovog rada jeste istražiti mogućnost zamjene Zn2+ iona u heksameru inzulina goveda ionima Mn2+ i Cr3+. U slučaju dobivanja monokristala zadovoljavajuće kvalitete pristupilo bi se određivanju kristalnih struktura metodom difrakcije rentgenskih zraka na monokristalu. Samu strukturu T6 inzulina goveda je opisao G. D. Smith 4. Jedna od najčešće korištenih metoda za kristalizaciju proteina, koja je također korištena i u ovom radu, jeste metoda difuzije u visećoj kapi koju je utemeljio Cutfield 5. Promatran je utjecaj različitih faktora na uspješnost kristalizacije pri čemu smo koristili otopinu goveđeg proteina masene koncentracije 1, 5 mgmL-1, otopne soli mangana i kroma množinske koncentracije 0, 15 moldm-3 pri pH 6, 4 i temperaturi od 20°C. Kristalizacijske uvjete koji su doveli do kristalizacije monokristala zadovoljavajuće kvalitete opisati ćemo u našem radu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
119-1193079-1084 - Strukturno istraživanje bioloških makromolekula metodom rentgenske difrakcije (Matković-Čalogović, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Biserka Prugovečki (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Toth, Martina; Prugovečki, Biserka
Kristalizacija manganovog(II) i kromovog(III) derivata goveđeg inzulina // VIII. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka
Zagreb, Hrvatska, 2010. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Toth, M. & Prugovečki, B. (2010) Kristalizacija manganovog(II) i kromovog(III) derivata goveđeg inzulina. U: VIII. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Toth, Martina and Prugove\v{c}ki, Biserka}, year = {2010}, keywords = {kristalizacija, gove\dji inzulin}, title = {Kristalizacija manganovog(II) i kromovog(III) derivata gove\djeg inzulina}, keyword = {kristalizacija, gove\dji inzulin}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Toth, Martina and Prugove\v{c}ki, Biserka}, year = {2010}, keywords = {Crystallization, bovine insulin}, title = {Crystallization of the manganese(II) and chromium(III) derivatives of bovine insulin}, keyword = {Crystallization, bovine insulin}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font