Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 445516

Procjena interakcije G*E za sadržaj bjelančevina kod sorti ozimog ječma na području Republike Hrvatske


Novoselović, Dario; Lalić, Alojzije; Kovačević, Josip; Šimić, Gordana; Abičić, Ivan; Marić, Sonja; Guberac, Vlado
Procjena interakcije G*E za sadržaj bjelančevina kod sorti ozimog ječma na području Republike Hrvatske // Zbornik sažetaka/Book of abstracts Agroekologija i ekološka poljoprivreda Agroekonomika i agrosociologija Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo Povrćarstvo / prof.dr.sc. Sonja Marić, prof.dr.sc. Zdenko Lončarić (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 99-100 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 445516 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena interakcije G*E za sadržaj bjelančevina kod sorti ozimog ječma na području Republike Hrvatske
(Estimate of G*E interraction for protein content of winter barley varieties in the Republic of Croatia)

Autori
Novoselović, Dario ; Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Šimić, Gordana ; Abičić, Ivan ; Marić, Sonja ; Guberac, Vlado

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka/Book of abstracts Agroekologija i ekološka poljoprivreda Agroekonomika i agrosociologija Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo Povrćarstvo / Prof.dr.sc. Sonja Marić, prof.dr.sc. Zdenko Lončarić - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 99-100

ISBN
978-953-6331-80-2

Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma/ 45th Croatian and 5th International symposium on agriculture

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
sadržaj proteina ; sorta ; GEI ; parametrijske metode ; multivarijantne metode
(protein content ; variety ; GEI ; parametric method ; multi-variation method)

Sažetak
U pokusima od 2003/2004. do 2008/2009. godine na lokalitetima u Tovarniku, Novoj Gradiški, Požegi i Osijeku istraživan je sadržaj bjelančevina, te parametri stabilnosti sadržaja bjelančevina kod 14 sorti ozimog ječma. Pokus je postavljen u tri ponavljanja i s dvije norme sjetve (300 zrna/m2 i 450 zrna/m2). Analizom varijance ANOVA procijenjeni su značajni učinci godine, lokaliteta, norme sjetve i sorte za sadržaj bjelančevina. Nije ustanovljena znaţajna interakcija sorta*norma sjetve. Utvrđena je značajna interakcija godina*norma sjetve, te značajne interakcije godina*lokalitet*norma sjetve (Y*L*D), godina*sorta (Y*G), sorta*lokalitet (G*L) i godina*sorta*lokalitet (Y*G*L. Sorte najvišeg sadržaja bjelančevina u provedenim istraživanjima, slične razine, su Prometej (12.90%), Gvozd (12.78 %), Vanessa (12.87%). Sorta najnižeg sadržaja bjelančevina je Barun (12.08 %). Ukupno, sve sorte su imale iznad prosječno visoki sadržaj bjelančevina (iznad 11, 5%) u zrnu, a sadržaj bjelančevina značajno je ovisio od godine proizvodnje. Parametrijskim i multivarijantnim metodama procijenjeni su parametri stabilnosti i reakcije sorti na okolišne uvjete. Visoku stabilnost niskog sadržaja bjelančevina u zrnu ječma, imala je sorta Barun. Sorta Vanessa, uz visoki prosječni sadržj bjelančevina, u provedenim istraživanjima imala je visoke interakcijske skorove IPCA1, koji su izraženiji kod lokaliteta nego godina ispitivanja.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-073-0730718-0536 - Razvoj QTL pomoću molekularnih markera za svojstva kvalitete pšenice (Novoselović, Dario, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Lalić, Alojzije, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-073-0731674-0552 - Fiziologija stresa i gospodarska svojstva različitih kultivara pšenice i ječma (Kovačević, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-079-0730718-0259 - Genotip i stresni učinci u proizvodnji i kvaliteti sjemena pšenice i ječma (Guberac, Vlado, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Novoselović, Dario; Lalić, Alojzije; Kovačević, Josip; Šimić, Gordana; Abičić, Ivan; Marić, Sonja; Guberac, Vlado
Procjena interakcije G*E za sadržaj bjelančevina kod sorti ozimog ječma na području Republike Hrvatske // Zbornik sažetaka/Book of abstracts Agroekologija i ekološka poljoprivreda Agroekonomika i agrosociologija Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo Povrćarstvo / prof.dr.sc. Sonja Marić, prof.dr.sc. Zdenko Lončarić (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 99-100 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Novoselović, D., Lalić, A., Kovačević, J., Šimić, G., Abičić, I., Marić, S. & Guberac, V. (2010) Procjena interakcije G*E za sadržaj bjelančevina kod sorti ozimog ječma na području Republike Hrvatske. U: prof.dr.sc. Sonja Marić, p. (ur.)Zbornik sažetaka/Book of abstracts Agroekologija i ekološka poljoprivreda Agroekonomika i agrosociologija Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo Povrćarstvo.
@article{article, author = {Novoselovi\'{c}, Dario and Lali\'{c}, Alojzije and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and Mari\'{c}, Sonja and Guberac, Vlado}, editor = {prof.dr.sc. Sonja Mari\'{c}, p.}, year = {2010}, pages = {99-100}, keywords = {sadr\v{z}aj proteina, sorta, GEI, parametrijske metode, multivarijantne metode}, isbn = {978-953-6331-80-2}, title = {Procjena interakcije G\astE za sadr\v{z}aj bjelan\v{c}evina kod sorti ozimog je\v{c}ma na podru\v{c}ju Republike Hrvatske}, keyword = {sadr\v{z}aj proteina, sorta, GEI, parametrijske metode, multivarijantne metode}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Novoselovi\'{c}, Dario and Lali\'{c}, Alojzije and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and Mari\'{c}, Sonja and Guberac, Vlado}, editor = {prof.dr.sc. Sonja Mari\'{c}, p.}, year = {2010}, pages = {99-100}, keywords = {protein content, variety, GEI, parametric method, multi-variation method}, isbn = {978-953-6331-80-2}, title = {Estimate of G\astE interraction for protein content of winter barley varieties in the Republic of Croatia}, keyword = {protein content, variety, GEI, parametric method, multi-variation method}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font