Pregled bibliografske jedinice broj: 445485
Značaj polimerne ambalaže za pakiranje hrane
Značaj polimerne ambalaže za pakiranje hrane // VIII. susret mladih kemijskih inženjera 2010 ; Knjiga sažetaka / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2010. str. 143-143 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 445485 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj polimerne ambalaže za pakiranje hrane
(IMPORTANCE OF POLYMERS IN FOOD PACKAGING)
Autori
Žvanović, Ana ; Đurić, Ivana ; Križanec, Kristina ; Ptiček Siročić, Anita ; Hrnjak-Murgić, Zlata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
VIII. susret mladih kemijskih inženjera 2010 ; Knjiga sažetaka
/ Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2010, 143-143
ISBN
978-953-6470-48-8
Skup
VIII. susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
polimer; pakiranje hrane; svojstva ambalažnog materijala
(polymer; food packaging; properties of packaging material)
Sažetak
Pod pojmom ambalaža podrazumijeva se sve ono u čemu je proizvod smješten, kao i materijal kojim je proizvod omotan. Prehrambeni proizvodi podložni su djelovanju vanjskih utjecaja te ih je stoga potrebno zaštititi. Namirnice mogu biti čistog kemijskog sastava (šećer, sol), ali su najčešće vrlo složenog sastava (proteini, ugljikohidrati, lipidi i voda te vitamini i minerali). Kod pakiranja prehrambenih proizvoda potrebno je uzeti u obzir kemijski sastav proizvoda kako bi odredili ambalažu odgovarajuće kakvoće. Osim zaštitne funkcije ambalaže te podobnosti ambalažnih materijala za pakiranje, potrebno je voditi računa o zdravstvenoj ispravnosti. Noviji trend je ambalaža koja podrazumijeva pakiranje proizvoda pod kontroliranom atmosferom. Radi se o ambalaži aseptik linije, koja mikrobiološka zagađenja hrane u postupku proizvodnje i pakiranja svodi na minimum. Također, sve se više razvija „pametna ambalaža“ (‘‘smart packaging’’) koja prati mikrobiološko razlaganje zapakirane hrane. Kvarenjem hrane dolazi do oslobađanja različitih hlapivih amina koje je moguće detektirati odgovarajućim pH senzorima. Tako primjerice, ugradnjom pH senzora u polimernu ambalažu uslijed kvarenja i pojave hlapivih amina dolazi do promjene boje ambalaže. U novije su vrijeme aktivno istraživanje i razvoj usmjereni na tzv. biorazgradivu plastiku, a to je svaka plastika koju mogu razgraditi mikroorganizmi (bakterije, gljivice i alge) koji obitavaju u životnoj sredini. Ambalažni materijal za pakiranje prehrambene robe mora potpuno štititi sadržaj pakiranja u transportu, pri skladištenju, prijevozu i čuvanju te mora imati odgovarajuću čvrstoću kad je riječ o kidanju, tlaku i elastičnosti. Nadalje, ne smije propuštati vodenu paru, plinove ni tekućine, mora biti otporan na koroziju, ne smije upijati strane mirise, reagirati sa sastojcima punjenja i dr.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-0821504-1976 - Istraživanje, razvoj i ocjena polimernih kompozita za primjenu u građevinarstvu (Hrnjak-Murgić, Zlata, MZOS ) ( CroRIS)
125-1252971-3033 - Razvoj inovativnih višefunkcionalnih polimernih mješavina (Jelenčić, Jasenka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb