Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 445476

Optimizacija ekstrakcije izoflavona iz soje


Sudar, Rezica; Sudarić, Aleksandra; Vratarić, Marija; Nemet, Ivana; Jurković, Vlatka
Optimizacija ekstrakcije izoflavona iz soje // Zbornik sažetaka 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 108-109 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 445476 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimizacija ekstrakcije izoflavona iz soje
(Optimization of extraction for isoflavones from soybean)

Autori
Sudar, Rezica ; Sudarić, Aleksandra ; Vratarić, Marija ; Nemet, Ivana ; Jurković, Vlatka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 108-109

ISBN
978-953-6331-79-6

Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
soja; izoflavoni; ekstrakcija; daidzein; genistein
(soybean; isoflavones; extraction; daidzein; genistein)

Sažetak
Soja i sojini proizvodi su najznačajniji izvor izoflavona, dobro proučene skupine fitoestrogena sa brojinim biološkim utjecajima. Tri glavne skupine izoflavona nađene u soji su genistein, daidzein i gliciten i njihovi odgovarajući glukozidi (acetil i malonil). Istraživani su optimalni uvjeti hidrolize i ekstrakcije za određivanje izoflavona iz soje HPLC metodom. Uzorci soje su samljeveni i ekstrahirani etanolom i acetronitrilom dva i tri sata na 60, 85 1000C i 24 sata na sobnoj temperaturi. Acetil i malonil glukozidi su hidrolizirani pomoću HCL koja je dodana u otapalo za ekstrakcijsku. Razdvajanje aglikona je provedeno na HPCL sustavu koji je opremljen kvarternom pumpom, autosamplerom, Nova Pak C18 (Waters) kolonom i fotodiodnim detektorom (200-300nm). Izoflavoni su identificirani iz ekstrakta uzorka prema vremenu zadržavanja u usporedbi sa standardima i kvantificirani postupkom internog standarda (β-naftol)pomoću površine pikova. Dobiveni rezultati ukazuju da su optimalni uvijeti ekstrakcije postignuti sa apsolutnim etanolom koji sadrži koncentriranu HCl kroz dva sata na 600C. Pri ovim uvjetima udio daidzeina je bio od 23, 05 do 38, 14 mg/100g i genisteina od 22, 08 do 45, 00 mg/100g. Ova metoda je jednostavna, brza, selektivna i osjetljiva za analizu ovih komponenti i može biti korisna u programima oplemenjivanja koji su usmjereni na stvaranje kultivara soje sa višim koncentracijama korisnih izoflavona.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
073-0730489-0344 - Kontinuirano genetsko unapređenje soje suvremenim metodama oplemenjivanja (Sudarić, Aleksandra, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Tomac (autor)

Avatar Url Aleksandra Sudarić (autor)

Avatar Url Marija Vratarić (autor)

Avatar Url Rezica Sudar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sudar, Rezica; Sudarić, Aleksandra; Vratarić, Marija; Nemet, Ivana; Jurković, Vlatka
Optimizacija ekstrakcije izoflavona iz soje // Zbornik sažetaka 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 108-109 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Sudar, R., Sudarić, A., Vratarić, M., Nemet, I. & Jurković, V. (2010) Optimizacija ekstrakcije izoflavona iz soje. U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)Zbornik sažetaka 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Sudar, Rezica and Sudari\'{c}, Aleksandra and Vratari\'{c}, Marija and Nemet, Ivana and Jurkovi\'{c}, Vlatka}, year = {2010}, pages = {108-109}, keywords = {soja, izoflavoni, ekstrakcija, daidzein, genistein}, isbn = {978-953-6331-79-6}, title = {Optimizacija ekstrakcije izoflavona iz soje}, keyword = {soja, izoflavoni, ekstrakcija, daidzein, genistein}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Sudar, Rezica and Sudari\'{c}, Aleksandra and Vratari\'{c}, Marija and Nemet, Ivana and Jurkovi\'{c}, Vlatka}, year = {2010}, pages = {108-109}, keywords = {soybean, isoflavones, extraction, daidzein, genistein}, isbn = {978-953-6331-79-6}, title = {Optimization of extraction for isoflavones from soybean}, keyword = {soybean, isoflavones, extraction, daidzein, genistein}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font