Pregled bibliografske jedinice broj: 445476
Optimizacija ekstrakcije izoflavona iz soje
Optimizacija ekstrakcije izoflavona iz soje // Zbornik sažetaka 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 108-109 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 445476 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimizacija ekstrakcije izoflavona iz soje
(Optimization of extraction for isoflavones from soybean)
Autori
Sudar, Rezica ; Sudarić, Aleksandra ; Vratarić, Marija ; Nemet, Ivana ; Jurković, Vlatka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 108-109
ISBN
978-953-6331-79-6
Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
soja; izoflavoni; ekstrakcija; daidzein; genistein
(soybean; isoflavones; extraction; daidzein; genistein)
Sažetak
Soja i sojini proizvodi su najznačajniji izvor izoflavona, dobro proučene skupine fitoestrogena sa brojinim biološkim utjecajima. Tri glavne skupine izoflavona nađene u soji su genistein, daidzein i gliciten i njihovi odgovarajući glukozidi (acetil i malonil). Istraživani su optimalni uvjeti hidrolize i ekstrakcije za određivanje izoflavona iz soje HPLC metodom. Uzorci soje su samljeveni i ekstrahirani etanolom i acetronitrilom dva i tri sata na 60, 85 1000C i 24 sata na sobnoj temperaturi. Acetil i malonil glukozidi su hidrolizirani pomoću HCL koja je dodana u otapalo za ekstrakcijsku. Razdvajanje aglikona je provedeno na HPCL sustavu koji je opremljen kvarternom pumpom, autosamplerom, Nova Pak C18 (Waters) kolonom i fotodiodnim detektorom (200-300nm). Izoflavoni su identificirani iz ekstrakta uzorka prema vremenu zadržavanja u usporedbi sa standardima i kvantificirani postupkom internog standarda (β-naftol)pomoću površine pikova. Dobiveni rezultati ukazuju da su optimalni uvijeti ekstrakcije postignuti sa apsolutnim etanolom koji sadrži koncentriranu HCl kroz dva sata na 600C. Pri ovim uvjetima udio daidzeina je bio od 23, 05 do 38, 14 mg/100g i genisteina od 22, 08 do 45, 00 mg/100g. Ova metoda je jednostavna, brza, selektivna i osjetljiva za analizu ovih komponenti i može biti korisna u programima oplemenjivanja koji su usmjereni na stvaranje kultivara soje sa višim koncentracijama korisnih izoflavona.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0730489-0344 - Kontinuirano genetsko unapređenje soje suvremenim metodama oplemenjivanja (Sudarić, Aleksandra, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Ivana Tomac
(autor)
Aleksandra Sudarić
(autor)
Marija Vratarić
(autor)
Rezica Sudar
(autor)