Pregled bibliografske jedinice broj: 445434
Zaštita strnih žitarica od korova
Zaštita strnih žitarica od korova // Gospodarski list, 2001 (2000), 3; 44-45 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 445434 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zaštita strnih žitarica od korova
(Weed control in small grains)
Autori
Ostojić, Zvonimir ; Barić, Klara
Izvornik
Gospodarski list (0350-3100) 2001
(2000), 3;
44-45
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
strne žitarice; korovi; herbicidi
(cereals; weeds; herbicides)
Sažetak
Općenito gledano, korovi koji se javljaju u nekoj kulturi redovito su posljedicom rada iz predhodnih godina. Naime, agrotehničke mjere od kojih prvenstveno plodored, uzgojne mjere i mjere zaštite direktno utječu na broj vrsta korova, broj jedinki neke vrste po jedinici površine i na sastav korovne flore. Stoga narod ne kaže uzalud "jednu godinu sjeme, deset godina korov". Što su ustvari korovi? Postoji više različitih definicija. Za ovu prigodu navest ćemo dvije. Korov je biljka protiv volje čovjeka. Ili: korov je biljka na neželjenom mjestu. Prva definicija kaže da je korov biljka koja je sposobna prilagoditi se čovjeku protiv njgove volje. Naime, uzgajajući neku kulturu čovjek nastoji udovoljiti svim njenim zahtjevima. Njegujući kulturu, nesvjesno udovoljava i mnogim neželjenim biljnim vrstama (korovima) koje zbog svojih osobina uglavnom nadvladaju kulture. Sve strne žitarice pripadaju skupini kultura gustog sklopa. U našem uzgojnom području sjetva pšenice, ječma, raži i tritikalea se obavlja uglavnom u jesen. Zob ali i ječam i pšenicu sijemo i u proljeće. Shodno roku sjetve strne žitarice bit će zakorovljene uglavnom ozimim korovima odnosno bit će zastupljene korovne vrste koje mogu prezimjeti u našem klimatu. Osobina ozimih korovnih vrsta jest da osim u jesen mogu nicati i u proljeće. U kojem će razdoblju ponići veći postotak neke korovne vrste, prvenstveno ovisi o vremenu i načinu pripreme tla za sjetvu, roku sjetve i klimatskim prilikama (vlaga i temperatura) koje će uslijediti nakon sjetve. Osim određenim agrotehničkim mjerama korove u strnim žitaricama najčešće suzbijamo kemijskim mjerama odnosno herbicidima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb