Pregled bibliografske jedinice broj: 445257
UTJECAJ KALCIJEVIH IONA NA STABILIZACIJU -AMILAZE PRI HIDROLIZI ŠKROBA
UTJECAJ KALCIJEVIH IONA NA STABILIZACIJU -AMILAZE PRI HIDROLIZI ŠKROBA // VIII.susret mladih kemijskih inženjera 2010., Knjiga sažetaka / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2010. str. 53-53 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 445257 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ KALCIJEVIH IONA NA STABILIZACIJU -AMILAZE PRI HIDROLIZI ŠKROBA
(THE INFLUENCE OF CALCIUM IONS ON α-AMYLASE STABILIZATION DURING STARCH HYDROLYSIS)
Autori
Visković, Katica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
VIII.susret mladih kemijskih inženjera 2010., Knjiga sažetaka
/ Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2010, 53-53
ISBN
978-953-6470-48-8
Skup
VIII. susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
amilaza; deaktivacija; hiroliza škroba; modeliranje
(amylase; deactivation; starch hydrolysis; modelling)
Sažetak
Hidroliza škroba je vrlo istraživan kemijski proces koji se obično provodi u dva stupnja: prvi stupanj je likvefakcija katalizirana α-amilazama [1], a drugi stupanj je proces saharifikacije kataliziran glukoamilazama. Produkt procesa je glukoza koja se koristi dalje kao supstrat u fermentaciji, kao sirovina za kemijsku sintezu (npr. sorbitola) ili za proizvodnju fruktoze izomerizacijom glukoze [2]. U ovom je radu proučavana likvefakcija škroba katalizirana s dvije α-amilaze: Termamyl i Liquozyme. Obzirom da se oba enzima deaktiviraju prilikom dulje upotrebe na povišenoj temperaturi (80 °C), ispitivana je mogućnost njihove stabilizacije ionima kalcija [3]. Eksperimenti su provedeni u ponovljivom šaržnom, te u kotlastom reaktoru s dotokom supstrata. Razvijeni su matematički modeli za oba tipa reaktora. Deaktivacija enzima je opisana dvostupnjevitim modelom koji pretpostavlja nastajanje modificiranog oblika enzima na putu do njegove potpune deaktivacije. Usporedbom eksperimenata provedenih bez i uz prisustvo kalcija pokazano je da kalcij značajno doprinosi stabilnosti korištenih α-amilaza [1] L.H. Lim, D.G. Macdonald, G.A. Hill, Biochem. Eng. J. 13 (2003) 53. [2] W.D. Crabb, J.K. Shetty, Curr. Opin. Microbiol. 2 (1999) 252. [3] M. Violet, J.C. Meunier, Biochem. J. 263 (1989) 665.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb