Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 445257

UTJECAJ KALCIJEVIH IONA NA STABILIZACIJU -AMILAZE PRI HIDROLIZI ŠKROBA


Visković, Katica
UTJECAJ KALCIJEVIH IONA NA STABILIZACIJU -AMILAZE PRI HIDROLIZI ŠKROBA // VIII.susret mladih kemijskih inženjera 2010., Knjiga sažetaka / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2010. str. 53-53 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 445257 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ KALCIJEVIH IONA NA STABILIZACIJU -AMILAZE PRI HIDROLIZI ŠKROBA
(THE INFLUENCE OF CALCIUM IONS ON α-AMYLASE STABILIZATION DURING STARCH HYDROLYSIS)

Autori
Visković, Katica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
VIII.susret mladih kemijskih inženjera 2010., Knjiga sažetaka / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2010, 53-53

ISBN
978-953-6470-48-8

Skup
VIII. susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.02.2010. - 19.02.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
amilaza; deaktivacija; hiroliza škroba; modeliranje
(amylase; deactivation; starch hydrolysis; modelling)

Sažetak
Hidroliza škroba je vrlo istraživan kemijski proces koji se obično provodi u dva stupnja: prvi stupanj je likvefakcija katalizirana α-amilazama [1], a drugi stupanj je proces saharifikacije kataliziran glukoamilazama. Produkt procesa je glukoza koja se koristi dalje kao supstrat u fermentaciji, kao sirovina za kemijsku sintezu (npr. sorbitola) ili za proizvodnju fruktoze izomerizacijom glukoze [2]. U ovom je radu proučavana likvefakcija škroba katalizirana s dvije α-amilaze: Termamyl i Liquozyme. Obzirom da se oba enzima deaktiviraju prilikom dulje upotrebe na povišenoj temperaturi (80 °C), ispitivana je mogućnost njihove stabilizacije ionima kalcija [3]. Eksperimenti su provedeni u ponovljivom šaržnom, te u kotlastom reaktoru s dotokom supstrata. Razvijeni su matematički modeli za oba tipa reaktora. Deaktivacija enzima je opisana dvostupnjevitim modelom koji pretpostavlja nastajanje modificiranog oblika enzima na putu do njegove potpune deaktivacije. Usporedbom eksperimenata provedenih bez i uz prisustvo kalcija pokazano je da kalcij značajno doprinosi stabilnosti korištenih α-amilaza [1] L.H. Lim, D.G. Macdonald, G.A. Hill, Biochem. Eng. J. 13 (2003) 53. [2] W.D. Crabb, J.K. Shetty, Curr. Opin. Microbiol. 2 (1999) 252. [3] M. Violet, J.C. Meunier, Biochem. J. 263 (1989) 665.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Visković, Katica
UTJECAJ KALCIJEVIH IONA NA STABILIZACIJU -AMILAZE PRI HIDROLIZI ŠKROBA // VIII.susret mladih kemijskih inženjera 2010., Knjiga sažetaka / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2010. str. 53-53 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Visković, K. (2010) UTJECAJ KALCIJEVIH IONA NA STABILIZACIJU -AMILAZE PRI HIDROLIZI ŠKROBA. U: Bolf, N. & Šoljić Jerbić, I. (ur.)VIII.susret mladih kemijskih inženjera 2010., Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Viskovi\'{c}, Katica}, year = {2010}, pages = {53-53}, keywords = {amilaza, deaktivacija, hiroliza \v{s}kroba, modeliranje}, isbn = {978-953-6470-48-8}, title = {UTJECAJ KALCIJEVIH IONA NA STABILIZACIJU -AMILAZE PRI HIDROLIZI \v{S}KROBA}, keyword = {amilaza, deaktivacija, hiroliza \v{s}kroba, modeliranje}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Viskovi\'{c}, Katica}, year = {2010}, pages = {53-53}, keywords = {amylase, deactivation, starch hydrolysis, modelling}, isbn = {978-953-6470-48-8}, title = {THE INFLUENCE OF CALCIUM IONS ON α-AMYLASE STABILIZATION DURING STARCH HYDROLYSIS}, keyword = {amylase, deactivation, starch hydrolysis, modelling}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font