Pregled bibliografske jedinice broj: 445139
In situ evaluacija potencijalne oplemenjivačke vrijednosti populacija divljeg hmelja (Humulus lupulus L.)
In situ evaluacija potencijalne oplemenjivačke vrijednosti populacija divljeg hmelja (Humulus lupulus L.) // Zbornik radova 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma/Proceedings of 45th Croatian and 5th International Symposium on Agriculture / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 504-508 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 445139 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
In situ evaluacija potencijalne oplemenjivačke vrijednosti populacija divljeg hmelja (Humulus lupulus L.)
(In situ assessment of potential breeding value of wild hop populations (Humulus lupulus L.))
Autori
Srečec, Siniša ; Zechner-Krpan, Vesna ; Petravić-Tominac, Vlatka ; Pavlovič, Viljem ; Rozman, Črtomir ; Šatović, Zlatko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma/Proceedings of 45th Croatian and 5th International Symposium on Agriculture
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 504-508
ISBN
978-953-6331-79-6
Skup
45. hrvatski i 5. međunarodno simpozij agronoma/45th Croatian and 5th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
populacije divljeg hmelja ; donošenje odluka procjenom velikog broja atributa ; alfa-kiseline ; aroma hmelja ; morfološke osobine šišarica
(wild hop populations ; multi-attribute decision making ; alpha-acids ; hop aroma ; morphology of hop cones)
Sažetak
U ovom radu iznose se rezultati evaluacije potencijalne oplemenjivačke vrijednosti divljeg hmelja s ciljem uključivanja odabranih biljaka u buduće oplemenjivačke programe. Procjena potencijalne oplemenjivačke vrijednosti biljaka različitih populacija divljeg hmelja provedena je po metodologiji donošenja odluka procjenom velikog broja atributa (engl. multi-attribute decision making). Ta metoda je zasnovana na hijerarhijskoj analizi uz prethodnu razdiobu kriterija u potkriterije koji sami po sebi definiraju atribute ili svojstva neke biljke. Za evaluaciju oplemenjivačke vrijednosti biljaka hmelja različitih populacija divljeg hmelja definirana su tri osnovna kriterija: biološki, kemijski i morfološki. Po navedenoj metodici moguće je utvrditi fenotipsku varijabilnost unutar i između populacija divljeg hmelja. Uspjeh u odabiru "dobrih" genotipova u oplemenjivanju hmelja ovisi o definiranim kriterijima prosudbe. In this paper we put forward the results of in situ assessment of potential breeding value of wild hop populations using the methodology of multi-attribute decision making. According to that methodology, the decision problem is decomposed into smaller, less complex subproblems. The decomposition is realized by a hierarchy of attributes. In this survey three basic criteria: biological, chemical and morphological, were chosen for assessment of potential breeding value of plants from different populations of wild hop. According to our results it is possible to determine phenotypic variability within and among populations of wild hop by using the multi-attribute decision making methodology. However, success in selection of desirable genotypes suitable for breeding on some economically important hop traits correspond with accuracy of defined criteria.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
178-1191193-0212 - Bioraznolikost ljekovitog i aromatičnog bilja (Šatović, Zlatko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Vlatka Petravić Tominac
(autor)
Siniša Srečec
(autor)
Zlatko Šatović
(autor)
Vesna Zechner-Krpan
(autor)