Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 445092

Utjecaj toplinskog predtretmana na kvalitativne promjene u ekstraktu kore mandarine unshiu (Citrus unshiu M.)


Skendrović Babojelić, Martina; Kovač, Ana; Voća, Sandra; Grdiša, Martina
Utjecaj toplinskog predtretmana na kvalitativne promjene u ekstraktu kore mandarine unshiu (Citrus unshiu M.) // Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2010. str. 1128-1133 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 445092 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj toplinskog predtretmana na kvalitativne promjene u ekstraktu kore mandarine unshiu (Citrus unshiu M.)
(Effect of heat predtreatmant on qualitative changes in the peel extract satsuma mandarin (Citrus unshiu M.))

Autori
Skendrović Babojelić, Martina ; Kovač, Ana ; Voća, Sandra ; Grdiša, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Grafika Osijek, 2010, 1128-1133

ISBN
978-953-6331-79-6

Skup
45. HRVATSKI I 5. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Citrus unshiu Marc.; kora; ekstrakt; toplinski predtretman; ţuvanje
(Citrus unshiu Marc.; peel extract; HWD pretreatment; storage)

Sažetak
Istraživan je utjecaj toplinskog predtretmana (potapanje plodova tri minute u toploj vodi na temperaturi od 48 ºC-HWD 48 i na 52 ºC-HWD 52) na kvalitativne promjene u ekstraktu kore plodova mandarine unshiu, čuvanih 8 tjedana na dvije temperature 1 ºC i 3 ºC. Nakon čuvanja, simptomi ozljeda od niskih temperatura su utvrđeni samo kod plodova predtretmana HWD 52 kod obje temperature. Kod plodova čuvanih na 1 ºC, predtretman HWD 48 je negativno utjecao na karakteristične nosioce arome (α-pinen, β-pinen, mircen, limonen i γ-terpinen). Zdravi i oštećeni dijelovi kore plodova predtretmana HWD 52 su zadržali bolju aromu nakon čuvanja. Kod plodova čuvanih na 3 ºC utvrđen je kompleksniji sastav ekstrakta u kori plodova. Vidljivo je da toplinski predtretman i temperatura čuvanja utječu na sastav ekstrakta kore mandarine unshiu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0000000-3566 - Biokemijske i histološke promjene u plodovima mandarine tijekom skladištenja

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Skendrović Babojelić, Martina; Kovač, Ana; Voća, Sandra; Grdiša, Martina
Utjecaj toplinskog predtretmana na kvalitativne promjene u ekstraktu kore mandarine unshiu (Citrus unshiu M.) // Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2010. str. 1128-1133 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Skendrović Babojelić, M., Kovač, A., Voća, S. & Grdiša, M. (2010) Utjecaj toplinskog predtretmana na kvalitativne promjene u ekstraktu kore mandarine unshiu (Citrus unshiu M.). U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, Martina and Kova\v{c}, Ana and Vo\'{c}a, Sandra and Grdi\v{s}a, Martina}, year = {2010}, pages = {1128-1133}, keywords = {Citrus unshiu Marc., kora, ekstrakt, toplinski predtretman, \c{t}uvanje}, isbn = {978-953-6331-79-6}, title = {Utjecaj toplinskog predtretmana na kvalitativne promjene u ekstraktu kore mandarine unshiu (Citrus unshiu M.)}, keyword = {Citrus unshiu Marc., kora, ekstrakt, toplinski predtretman, \c{t}uvanje}, publisher = {Grafika Osijek}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, Martina and Kova\v{c}, Ana and Vo\'{c}a, Sandra and Grdi\v{s}a, Martina}, year = {2010}, pages = {1128-1133}, keywords = {Citrus unshiu Marc., peel extract, HWD pretreatment, storage}, isbn = {978-953-6331-79-6}, title = {Effect of heat predtreatmant on qualitative changes in the peel extract satsuma mandarin (Citrus unshiu M.)}, keyword = {Citrus unshiu Marc., peel extract, HWD pretreatment, storage}, publisher = {Grafika Osijek}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font