Pregled bibliografske jedinice broj: 445092
Utjecaj toplinskog predtretmana na kvalitativne promjene u ekstraktu kore mandarine unshiu (Citrus unshiu M.)
Utjecaj toplinskog predtretmana na kvalitativne promjene u ekstraktu kore mandarine unshiu (Citrus unshiu M.) // Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2010. str. 1128-1133 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 445092 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj toplinskog predtretmana na kvalitativne promjene u ekstraktu kore mandarine unshiu (Citrus unshiu M.)
(Effect of heat predtreatmant on qualitative changes in the peel extract satsuma mandarin (Citrus unshiu M.))
Autori
Skendrović Babojelić, Martina ; Kovač, Ana ; Voća, Sandra ; Grdiša, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Grafika Osijek, 2010, 1128-1133
ISBN
978-953-6331-79-6
Skup
45. HRVATSKI I 5. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Citrus unshiu Marc.; kora; ekstrakt; toplinski predtretman; ţuvanje
(Citrus unshiu Marc.; peel extract; HWD pretreatment; storage)
Sažetak
Istraživan je utjecaj toplinskog predtretmana (potapanje plodova tri minute u toploj vodi na temperaturi od 48 ºC-HWD 48 i na 52 ºC-HWD 52) na kvalitativne promjene u ekstraktu kore plodova mandarine unshiu, čuvanih 8 tjedana na dvije temperature 1 ºC i 3 ºC. Nakon čuvanja, simptomi ozljeda od niskih temperatura su utvrđeni samo kod plodova predtretmana HWD 52 kod obje temperature. Kod plodova čuvanih na 1 ºC, predtretman HWD 48 je negativno utjecao na karakteristične nosioce arome (α-pinen, β-pinen, mircen, limonen i γ-terpinen). Zdravi i oštećeni dijelovi kore plodova predtretmana HWD 52 su zadržali bolju aromu nakon čuvanja. Kod plodova čuvanih na 3 ºC utvrđen je kompleksniji sastav ekstrakta u kori plodova. Vidljivo je da toplinski predtretman i temperatura čuvanja utječu na sastav ekstrakta kore mandarine unshiu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3566 - Biokemijske i histološke promjene u plodovima mandarine tijekom skladištenja
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb