Pregled bibliografske jedinice broj: 444732
Hrana kao svjetonazor - sociološki aspekti organske poljoprivrede i "zdrave hrane"
Hrana kao svjetonazor - sociološki aspekti organske poljoprivrede i "zdrave hrane" // Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma/Proceedings 45th Croatian and 5th International Symposium on Agriculture / Marić, Sanja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 234-238 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 444732 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hrana kao svjetonazor - sociološki aspekti organske poljoprivrede i "zdrave hrane"
(Food as a worldview - sociological aspects of organic agriculture and "health food")
Autori
Geiger, Marija ; Zeman, Zdenko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma/Proceedings 45th Croatian and 5th International Symposium on Agriculture
/ Marić, Sanja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 234-238
ISBN
978-953-6331-79-6
Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma/ 45th Croatian and 5th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
svjetonazor; organska poljoprivreda; ekocentrička etika; zdrava hrana; biokulturni diverzitet
(worldview; organic agriculture; ecocentric ethics; healthy food; biocultural diversity)
Sažetak
Globalno gledajući, sektor organske hrane je najbrže rastući sektor proizvodnje hrane. Povećana potražnja za organskom hranom povezana je s nekoliko ključnih trendova u tzv. postmodernom društvu. U tom kontekstu hrana postaje važan segement postmodernog ekološkog svjetonazora koji promovira holističku percepciju svijeta, ekocentričku etiku i konzekventnu ekološki osviještenu praksu koja se na nivou svakodnevnog života manifestira u pripremi i konzumiranju organski uzgojene hrane i zdravom životu. No organski uzgoj hrane nije reduciran samo na individualni nivo već je važan poticaj razvoju lokalne poljoprivrede i podržavanju lokalne hrane kao važnog segmenta lokalnog biokulturnog diverziteta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Sociologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
194-1941560-1550 - ODRŽIVI RAZVOJ HRVATSKE (Šimleša, Dražen, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb